Harčenko: Rusija zabrinuto posmatra deklaraciju SDA koja predviđa „republiku BiH“ i jednog predsjednika

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija zabrinuto posmatra deklaraciju SDA koja predviđa „republiku BiH“ i jednog predsjednika, te predstavlja plan da se stvori kriza, ali da je najvažnije da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ovoj situaciji ostane uzdržan.

„Najvažnije je u ovoj situaciji da Dodik ostane suzdržan. On je samo govorio o nekim mogućim koracima Republike Srpske, jer se zna njegov cilj — očuvanje mira i da sve u vezi sa Srpskom ostane u okvirima Dejtonskog sporazuma. To je njegova obaveza kao člana Predsjedništva BiH“, rekao je Bocan-Harčenko, koji je svojevremeno bio ambasador Rusije i u BiH.

On je za televiziju „Pink“ istakao da sa velikom brigom posmatra deklaraciju SDA, kao i Rusija, te ocijenio da taj dokument predstavlja više koraka unazad, da nema veze sa Dejtonskim sporazumom, nego predstavlja nepoštovanje obaveza koje Dejton propisuje, dok je reagovanje međunarodne zajednice „blago“.

„Plan je da stvore krizu i da onda neko u ime međunarodne zajednice istupi i ponudi nešto, pa kaže da je njihova ponuda fleksibilnija i kompromisna. A takvo rješenje bilo bi suštinski isto kao i sama deklaracija, iako bi možda imalo ’blaži jezik‘“, rekao je Bocan-Harčenko, prenosi Sputnik.

On je podsjetio da je 2011. godine, kada je tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio referendum i tražio od njega pomoć, visoki predstavnik Valentin Incko rekao da će učiniti sve da do referenduma ne dođe.Ostavite komentar: