Govedarica: Medeni mjesec SDA, HDZ-a i SNSD-a kratko trajao

Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a nedavno je pozvao na izmjene Izbornog zakona, a za N1 je kazao da sa aktuelnim ambijentom i Izbornim zakonom – BiH neće daleko dogurati. Kao glavne krivce za neformiranje vlasti smatra HDZ, SNSD i SDA, a zbirno je i komentarisao deklaracije tih stranaka koje su usvojene u minulom periodu.

On smatra da u aktuelnom sistemu izbore odlučuju brojači glasova, a ne birači – te je pozvao na modernizaciju sistema izbora.

“Potrebno je modernizovati Izborni zakon, koji će pružiti zaštitu od svih prevara. Sada je pitanje jedno – da li su strukture koje su izvježbane svjesne da se taj korak mora napraviti. S druge strane, jasno je da će to teško ići”, izjavio je u Danu uživo na N1.

Govedarica ne smatra spornim da BiH ima skenere, otiske prsta i video nadzor koji neće kontrolisati glasače – nego članove Biračkih odbora i one koji rade na brojanju.

“To su moderne tekovine koje treba usvajati. Ponavljam, nekome je u interesu da dođe do promjene Izbornog zakona. Nekome nije. Imali smo 2018. pokušaj da dođemo do Izbornog zakona kako bi se spriječile krađe”, rekao je dodavši ako se Izborni zakon ne promijeni – “gledat ćemo nemile scene, vreće u parkovima gdje se ubacuju listići…”

On je dodao kako niti jedan prigovor SDS-a u 50 strana nije usvojen na minulim izborima.

“Možemo pretpostaviti zbog čega, ali ne bih da optužujem CIK. Simptomatično, član CIK-a mi je u neformalnom razgovoru prije dvije godine ukazao na malverizacije”, ispričao je Govedarica.

Ne vidi kako može doći do kompromisa za formiranje vlasti

SDA, HDZ i SNSD okarakterisao je kao glavne krive zbog čega BiH nema formiranu vlast na državnom nivou.

“Pitanje je zašto i kako i zbog čega partneri ne mogu da se usaglase i da dođe do formiranja Savjeta ministara. Vi znate da je SDS, kada se sve izdešavalo, zahvalio na pozivu SNSD-u i saopštili smo da nemamo namjeru da participiramo u vlasti. Medeni mjesec između SDA, HDZ-a i SNSD-a je kratko trajao. Izašli su sa maksimalističkim zahtjevima i ne vidim kako može doći do kompromisa”, poručio je.

Prema njegovom mišljenju narednih pet do šest mjeseci je ključno, jer nakon toga će stranke ući u kampanju za lokalne izbore 2020. godine.

“Volio bih da dođe do formiranja Savjeta ministara, ugovori bi bili ratifikovani, budžet bi bio usvojen, zemlja bi počela da živi svoj život”, kazao je.

SDS, kako je kazao, u tehničkom manadatu se trudi da ne ugrožava put BiH koji se tiče zajedništva oba entiteta.

Deklaracije stranaka nemaju vrijednost

“Sve je zapelo oko ANP-a i akcionog plana koji treba biti poslan u Brisel. U međuvremenu je blokiran Parlament, njega ne bi trebalo blokirati”, poručio je.

Govorio je Govedarica i o “aprilskom paketu”, kao i deklaracijama SDA, SNSD-a i HNS-a – rekavši da ti prijedlozi nemju institucionalnu podršku.

“Identičnu deklaraciju je SDA imala 2009., 2015. Hrvatsko narodno vijeće je imalo deklaraciju koju posmatra iz sopstvenog ugla. SNSD je imao svoju, gdje je pominjao nezavisnost Republike Srpske. Klasična manipulacija i jednog i drugog i trećeg naroda. Deklaracije su bezvrijedne”, izjavio je Govedarica – te dodao:

“Pozivam ih da testiraju svoju vrijednost, odnosno vrijednost svojih deklaracija tako što će ih institucionalizirati. Da vidimo imaju li vrijednost. Ne mogu da prođu tu zonu, samim tim – nemaju vrijednost”, rekao je.

Dodao je kako je i Aleksandar Vučić dao politički šamar svim tim deklaracijama tako što je ostao suzdržan.

Komentarisao je i Govedarica najavljenu kupovinu helikoptera i aviona Vlade RS – kazavši da je loše to što je premijer tog entiteta lagao javnost.

“Loše je što je premijer lagao javnost. Saopštio je da je avion u kvaru, a ispostavilo se da je imao let onaj dan kada je bio sastanak kod Vučića. Šta očekivati od bahate vlasti. U bahatosti sve više lete avionima, helikopterima. Pod tim velom želimo da prevozimo pacijente – a u stavari je to vrsta izgovora i ti služe za njihove interese”, izjavio je Govedarica.

Za kraj – Govedarica je rekao kako njegova stranka i dalje radi na konsolidaciji, gdje ima dosta posla – ali da ide u dobrom pravcu, te da se nada kako će se sve posložiti do lokalnih izbora naredne godine.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: