Džaferović: Histerične reakcije Milorada Dodika su njegov alibi za kršenje Dejtonskog sporazuma

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH koje podrazumijeva ravnopravnost svih ljudi u svakom dijelu zemlje.

– Stranka demokratske akcije svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili prijetnjama nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promjene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije.

Deklaracija, dakle, nije prijetnja nikome, ni srpskom narodu ni entitetu RS. Stoga histerične reakcije Milorada Dodika nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodik to radi plasirajući teze o “ugroženosti srpskog naroda” i “pravu na samoopredjeljenje”, što su teze koje je Miloševićev režim plasirao devedesetih godina prošlog vijeka kao uvod u agresiju – istaknuo je Džaferović.

On je rekao da je dobrodošao stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum te da je to dužnost i Srbije kao strane potpisnice.

– Dobrodošao je i njegov stav da se sva pitanja rješavaju dijalogom. Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o odcjepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine, u kojoj se najavljuje to odcjepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsjednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju – rekao je član Predsjedništva Šefik Džaferović.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Publiée par BL Portal sur Samedi 21 septembre 2019

 Ostavite komentar: