Dragan Lukač: U Republici Srpskoj nema nestale djece

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da u Srpskoj nema slučajeva nestale djece, dok u EU svake dvije minute nestane jedno dijete, a svake godine 250.000 djece.

Povodom 25. maja – Međunarodnog dana nestale djece, Lukač je novinarima u Banjaluci rekao da je u prošloj godini bilo 27 prijava nastanka djece, ali da ih je policija brzo pronašla žive i zdrave.

Ministar je naveo da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske od 18. do 25. maja organizovati preventivnu kampanju pod nazivom Rastimo sigurno, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite djece na putu od kuće do škole i nazad.

U okviru ove kampanje, on je danas u banjalučkoj Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić” sa pripadnicima Policijske uprave Banjaluka održao predavanje učenicima drugog i trećeg razreda o temi bezbjednog ponašanja.

– Objasnili smo im kako da se ponašaju na putu od kuće do škole, iako uglavnom djeca ovog uzrasta na nastavu dolaze u pratnji roditelja – pojasnio je ministar.

On je dodao da je djeci naglašeno da se ne trebaju obraćati nepoznatim licima i ulaziti im u automobil.

Lukač je podsjetio da Srpska ima program školskog policajca i da su oni često prisutni u školama.

Pomoćnik direktora u ovoj školi Simeun Raljić rekao je da djeca do trećeg razreda na nastavu dolaze u pratnji roditelja i da nije bilo slučajeva nestanka djece.

Na Trgu Krajine u Banjaluci od 10.30 do 11.30 časova pripadnici Policijske uprave Banjaluka dijeliće građanima promotivni materijal koji se odnosi na savjete šta treba da urade u slučaju nestanka djeteta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske član je Međunarodne organizacije “Amber alert” koja se bavi problematikom nestale djece.

 

Izvor.(SRNA)

 

Ostavite komentar: