Dragan Čović: Bosni i Hercegovini prijeti ozbiljna kriza vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je gostujući na RTRS u emisiji Telering da će BiH upasti u ozbiljnu krizu vlasti ako uskoro ne bude formiran Savjet ministara.

Čović je rekao da je Savjet ministara mogao da bude formiran krajem prošle godine, da nema bošnjačke strategije zasnovane na transformaciji brojnosti na nivo odlučivanja.

– Šest mjeseci nakon izbora nemamo formiranu vlast. Pokušali smo definisati partnere koji bi formirali Savjet ministara, jer to nisu klasični koalicioni odnosi, već zakonski okvir u kojem morate imati predstavnike tri naroda u Savjetu. Sada kada treba da podijelimo resore, desio se problem – istakao je on.

Čović je naveo i da je strategija političkog Sarajeva, odnosno bošnjačkih stranaka predvođenih SDA, i dalje pronalaženje krivca i predstavljanje sebe kao žrtve.

– Žao mi je što je tako, moramo se okrenuti budućnosti – naveo je on i dodao da opstrukcije SDA mogu potrajati unedogled.

Čović je istakao da bi se desila blokada vlasti u BiH, ukoliko bi HDZ povukao svoje kadrove iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu, ali da ova stranka to neće učiniti jer ne želi blokade i opstrukcije.

On je najavio da će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron krajem mjeseca organizovati sastanak na kojem će učestvovati predstavnici zemalja regiona.

U nastavku pogledajte emisiju ‘Telering’ Radio-televizije RS u kojoj je gost bio, predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

 

Ostavite komentar: