VIDEO – Dodik: Ništa nije definitivno dogovoreno, nećemo dati saglasnost za MAP

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka o formiranju vlasti na nivou BiH sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem da “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”, poručivši ponovo da neće pristati na aktivaciju Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO.

Dodik je novinarima u Sarajevu rekao da srpska strana neće podršati aktivaciju MAP-a, da za to nema i neće biti saglasnosti.

On je istakao da BiH neformiranjem Savjeta ministara rizikuje da zaustavi svoj evropski put, koji je daleko važniji od pitanja MAP-a.

Dodik je upozorio da oni koji postavljaju taj uslov dovode cijelu zemlju u krizu, te naglasio da neće pristati na bilo kakva uslovljavanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je novinarima, osvrćući se na sastanak s predsjednicima SDA Bakirom Izetbegovićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kao i stranačkim delegacijama, da još nema konačnog dogovora lidera.

“Nije postignut dogovor. Ko je to rekao? Ništa nismo potpisali. Dok se sve ne dogovori, nije ništa dogovoreno. Nećemo podržati MAP. To je pitanje izvan formiranja Vijeća ministara. To je ustavna priča. BiH rizikuje da neformiranjem Vijeća ministara zaustavi svoj evropski put”, kazao je Dodik.

On je naglasio da nema ništa od uslova da se usvoji godišnji nacionalni plan za NATO, kojeg, kako kaže postavlja Izetbegović.

“Nema ovdje uslova. Nismo spremni ni na jedan uslov. Ja i Čović smo potpisali raniju izjavu on nije. Danas smo raspravljali oko raspodjele resora. Izetbegović je tražio da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, tako da bi sadašnja ministrica dala saglasnost bez stava Savjeta ministara. To je jedna apsolutno opasna putanja. Sam Izetbegović je tražio da ima ministra odbrane, pa je li to onda način kako će odlučivati”, rekao je Dodik.

“Izetebegović je rekao da očekuje da na čelo ministarstva bezbjednosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i inostrane poslove i odbrane. DF nije nigdje spomenuta, već je spomenuto samo da će Radončić biti na čelo ministarstva bezbjednosti, a to je s njim dogovorio”, kazao je Dodik.

Dodik je naglasio, spominjući mogućnost prihvatanja MAP-a, da ako neko unilateralno krene da rješava spoljno-političkih problema onda je taj neko spreman i da izazove krizu u ovoj zemlji.

“Nisam ovdje došao da riješavam Izetbegovićeve probleme. Ustav je jasan. Ukoliko ne žele da biraju brzo organe, nema potrebe ni da mi to radimo. Ja više neću dolaziti. Postoji dogovor, ima izjava koju Iezetbegović nije potpisao, ima i struktura raspodjele. Ima i ono oko čega se ne slažemo. Ako se ne dogovorimo spreman sam da se sazove Predstavnički dom i da on izabere Savijet ministara”, potcrtao je Dodik.

 

Izvor.(Glas Srpske)         Video:(RTRS)

 

Ostavite komentar: