Dodik na Business Forumu: Ne treba nam više humanitarna pomoć, BiH je stabilna zemlja za ulaganje

Samo ekonomski razvoj može nas odmaknuti od političkih destabilizacija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se prisutnima na otvaranju 10. Sarajevo Business Foruma, investicijske konferencije koja će u naredna tri dana okupiti brojne investitore, poslovne ljude, političare.

– Ovo je dobra prilika da razvijemo dobre odnose, da prisustvo gostiju bude dugotrajno u poslovima koje obavljate. BiH je složena zemlja, ali i stabilna zemlja za biznis. Ovdje možete sa sigurnošću da ulažete, BiH je izašla iz perioda kad joj je trebala humanitarna pomoć, sad su joj potrebni razvoj i osiguravanje novih radnih mjesta. Treba nam ono što nas dodatno može integrisati.

Nadam se da će ovo biti moment koji će goste ponovo natjerati da dođu ovdje i da ulažu, sarađuju poslovno. Jedan od najvažnijih političkih konsenzusa jeste taj da smo okrenuti Evropskoj uniji, ali to ne znači da BiH treba zatvoriti poslovnu saradnju sa svim ostalim zemljama. Nećemo odustati od prioriteta priključivanja Evropskoj uniji, ali nećemo odustati ni od saradnje i s Turskom i ostalim zemljama, posebno Rusijom.

Samo ekonomski razvoj može nas odmaknuti od političkih destabilizacija. Mnogi mladi ljudi odlaze u zapadni svijet tražeći uhljebljenje. Ne gleda se više šta ima kod komšije, nego šta ima u Minhenu.

Mi moramo napraviti održiv ekonomski sistem, ovdje živi emancipovan narod koji razumljivo želi biti dobro plaćen – kazao je Dodik i na kraju poentirao:

– Ovdje postoji dobra atmosfera za saradnju, hvala svima koji ste ovdje došli i želim da se lijepo osjećate u Sarajevu.

 

Izvor.(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: