Danas odgovor na deklaraciju SDA: Dodik traži podršku za obračun sa Izetbegovićem

Povratak izvornom dejtonskom Ustavu BiH, vraćanje prenesenih nadležnosti Srpskoj, poštovanje rezolucije o vojnoj neutralnosti i afirmacija prava na samoopredjeljenje – biće neki od ključnih zaključaka koje bi Glavni odbor SNSD trebalo da usvoji na današnjoj sjednici, kao odgovor na programsku deklaraciju SDA.

Te zaključke su najavili predsjednik stranke Milorad Dodik i potpredsjednik Nebojša Radmanović, koji je pojasnio da će svoje zaključke SNSD potom ponuditi na usvajanje svim ostalim partijama, kao platformu Narodne skupštine RS.

– Još jednom, danas zvanično, upućujemo poziv svim političkim partijama i onima koji su u poziciji i u opoziciji, da budemo jedinstveni u odbrani interesa RS u razgovorima sa drugim entitetom, sa političkim partijama Bošnjaka i sa predstavnicima međunarodne zajednice – izjavio je Radmanović.

U opozicionim partijama kažu da nemaju ništa protiv ovakvih zaključaka SNSD, ali su ipak oprezni.

– To je opravdano, ali nije ostvarivo. Posebno ako je to komentarisao Nebojša Radmanović koji je sve te nadležnosti prenosio na BiH dok mu je bilo lijepo u Sarajevu – kaže za Srpskainfo šef Kluba poslanika SDS u NS RS Miladin Stanić.

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da je najbolji odgovor da svi zajedno izoluju SDA kao potencijalnog političkog partnera, odnosno da se napravi neka vrsta trajnog stava u kojem se SDA isključuje iz bilo kave moguće saradnje.

– Stranka koja ide sa takvim radikalnim stavovima i deklaracijama ne može niti treba da ima partnera u narednom periodu iz RS. Ne vidim razloga zašto SDA ne bismo mogli isključiti jer ona nema apsolutnu većinu. Postoje političke opcije koje imaju dovoljno legaliteta i legitimiteta da prave većinsku podršku u PS BiH – kaže Borenović.

Šta bi značilo povratak izvornom dejtonskom uređenju BiH?

Institucije BiH morale bi da se zadovolje sa samo deset ustavnih nadležnosti, u odnosu na oko 80 koliko ih sada imaju.

Neke od njih je zakonima i odlukama nametnuo visoki predstavnik u BiH, a skoro sve su kasnije verifikovane u Parlamentarnoj skupšini BiH.

Drugi način prenosa nadležnosti i formiranja novih institucija BiH bio je dogovor entiteta, kao što je bilo prilikom reforme odbrane i formiranja Oružanih snaga. Naravno, i to je rađeno uz tutorstvo stranaca.

U svakom slučaju, dejtonski Ustav BiH kaže da su u nadležnosti institucija BiH samo sljedeća pitanja: spoljna, spoljnotrgovinska, carinska i monetarna politika, finansiranje institucije i međunarodnih obaveza BiH, politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila, provođenje međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, uključujući i odnose sa Interpolom, uspostavljanje i funkcionisanje zajedničkih i međunarodnih komunikacijskih sredstava, regulisanje međuentitetskog transporta i kontrola vazdušnog saobraćaja.

– Sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama BiH pripadaju entitetima – piše u članu tri Ustava BiH.

Vuković: Deklaracija je politička lažna hrana

Predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković smatra da deklaracija SDA (u kojoj je kao jedan od ciljeva postavljeno stvaranje građanske BiH) predstavlja jednu vrstu političke lažne hrane, koja služi da se narod zamajava i da se proizvode strahovi.

– Mislim da ta deklaracija dugoročno nema nikakav značaj, ali naravno kratkoročno proizvodi određene političke efekte. Ona me asocira na Šešeljovu ideju o Velikoj Srbiji, Karlovac – Virovitica. To je potpuno nebulozna ideja koja je dugo vremena zaokupirala interse njegovih političkih neprijatelja i neprijatelja Srba i Srbije. Ne mislim da će ta deklaracija biti opasna, ali ona je svakako loša poruka za budućnost u BiH. Nekad mi se čini da je proizvođenje negativnih komentara i političkih poteza, dogovor političkih elita, jer im produžava život. Čini mi se da pokušavaju da na taj način vrate poljuljano povjerenje građana – kaže Vuković za Srpskainfo.

Nebojša Radmanović tvrdi da je SDA ostala na istim stavovima kao prije 30 godina i da se SNSD nikada neće složiti s tim. Dodaje da je ideja o „građanskoj BiH“ samo floskula koju je nemoguće ostvariti jer je BiH u Dejtonu postavljena kao zemlja tri konstitutivna naroda.

– SNSD se poziva na svoj početni stav, a to je Dejton, Dejton i samo Dejton – ponovio je Radmanović. Objasnio je da priča o samoopredjeljenju ne znači „idemo se sutra opredijeliti“ već da je u pitanju afirmacija tog međunarodnog prava koje ima svaki narod.

– Mi to pravo uvijek afirmišemo kada se osjećamo ugroženo – rekao je potpredsjednik SNSD.

Upitan da li će se SNSD sada povući iz institucija BiH, Radmanović je konstatovao da je „pitanje uopšteno“ a potom odgovorio da se član Predsjedništva i poslanici u PS BiH ne mogu povući „jer ih je narod izabrao da dole rade“. Tvrdi da je povlačenje moguće samo iz izvršnih organa, što znači da pitanje treba uputiti „izbornim gubitnicima SDS i PDP“ koji sjede u Savjetu ministara BiH.

– Mislim da je pogrešno tražiti ostavke naših ljudi u institucijama BiH. Jednako snažno i odgovorno treba da rade predstavnici RS u Predsjedništvu, Savjetu ministara i u ova doma PS BiH, u svakoj instituciji BiH. Ostavka bi značila priznavanje poraza nad deklaracijom SDA – odgovor je predsjednika PDP Branislava Borenovića.

Radmanović: Sjedimo kraj SDA, ali nismo partneri

Na pitanje Srpskainfo da li je SNSD, nakon subotnje deklaracije, prekrižio SDA kao potencijalnog partnera za formiranje vlasti na nivou BiH, Radmanović je rekao da nikada nije bilo riječi o partnerima, nego o tome šta onima koji su izabrani u RS pripada u Sarajevu.

– Ne sporimo da SDA kao partija koja već 30 godina pobjeđuje u bošnjačkom biračkom tijelu, bira svoje kadrove. Ne možemo izbeći da sjedimo pored njih u nekim izvršnim organima, ali svako bira svoje. Naravno, kada sjedite za istim stolom u nekom izvršnom tijelu onda se to može smatrati partnerstvom, ali nije nama partner SDA kao što nije niti će biti SDP. Oni sami odlučuju ko je pobijedio kod njih i oni biraju svoje ljude. To je naš stav, koji često govori Milorad Dodik, da se organi BiH sastavljaju, pored onih koji se biraju, kao što je Predsjedništvo ili parlament BiH. To je odgovor na eventualno partnerstvo – objasnio je Radmanović.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: