Crnadak: Ako pregovori SNSD, SDA i HDZ dožive neuspjeh, moguće i druge varijante

Ministar spoljnih poslova BiH i visoki funkcioner PDP Igor Crnadak kaže da poslije završetka izbora za Evropski parlament ne očekuje velike promjene u politici Evropske unije prema BiH i regionu.

Crnadak je za Insajder, između ostalog, govorio i o blokadi formiranja vlasti na nivou BiH, aferi “potkivanje”, odnosima PDP sa SNSD.

Kada je riječ o formiranju novog Savjeta ministara BiH Crnadak je rekao da sve predugo traje.

– Ovo zaista predugo traje i već je svima dosadilo. Očigledno je da te tri političke partije, koje su napravile određene dilove oko Doma naroda, a nakon toga zajednički formirale i kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon svega imaju problem sa formiranjem Savjeta ministara. U ovom trenutku čini se da će oni vrlo teško završiti taj posao. Mislim da bi bilo fer da od njih ovih dana čujemo krajnji rok za završetak tog posla, jer ovo ne može da traje unedogled – rekao je Crnadak.

Dodao je da PDP za sada ne učestvuje u tim razgovorima ali prati šta se dešava, te da ova stranka neće ulaziti u bilo kakve aktivnosti sve dok se ne vidi da li je ono što je započeto između SNSD, SDA i HDZ doživjelo neuspjeh.

– Teško je predvidjeti šta će se dogoditi ako bi oni proglasili neuspjeh tih razgovora. Međutim, sigurno je da bi se tada analizirale i neke druge mogućnosti da se dođe do 22 ruke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. U ovom trenutku mislim da je to još jako daleko – rekao je Crnadak.

Što se tiče nedavne Dodikove izjave o oživljavanju priče o jedinstvu srpskih stranaka na nivou BiH, Crdak kaže da to nije ništa novo.

– To nije ništa novo, jer smo se tako i dogovorili na prvom sastanku. Vi znate da je taj sastanak bio prvi zvanični susret delegacija SNSD i PDP nakon deset godina, ali smo mi na tom sastanku rekli da smo spremni i za nastavak dijaloga. Dodik je tada vrlo precizno izjavio da on nema nikakav problem i da će lično predvoditi delegaciju SNSD na sastanku koji bi trebalo da se održi u sjedištu PDP u Banjaluci. Mislim da je dobro to što smo mi iz PDP vrlo jasno poručili da nećemo praviti vlast sa SNSD, ali da hoćemo držati otvoren kanal komunikacije jer je to u interesu Srpske – rekao je Crdanak i dodao da su otvorili vrlo ozbiljne razgovore oko parlamentarnog nadzora nad RTRS-om i oko izmjena Izbornog zakona. 

Ostavite komentar: