Čović – Vučić: Važno da gradimo budućnost

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da će se o pitanju NATO integracija još dugo razgovarati, ali da poštuje interese Srbije i volju njene izvršne vlasti kada je riječ o tom dijelu integracija.

Čović je rekao da je danas na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru razgovarano o pitanjima priključenja EU, te privrednoj saradnji i o tome kako dalje unaprijediti saradnju.

Komentarišući nedolazak bošnjačkih zvaničnika na Međunarodni sajam privrede u Mostaru, Čović je rekao da su bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, osim pozivnica, tražili da se dodatno protokoliše njihov dolazak, a da su juče otkazali dolazak.

Čović je podsjetio da se slična situacija dogodila i prošle godine.

– Sutra će ovdje biti /predsjednik SDA Bakir/ Izetbegović, pa ga pitajte. Mislim da je to loša poruka. Moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su na mnogim iskušenjima – rekao je Čović.

On je dodao da je sajam u Mostaru bolje organizovan nego ikad i da su došli prijatelji.

Komentarišući činjenicu da BiH neće imati svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Čović je rekao da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše jer nije formiran novi saziv Savjeta ministara.

– Nadam se da će razgovori, koje sam sinoć imao sa /predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom/ Dodikom i one koje ću sutra voditi sa Izetbegovićem, ojačati ih u vjeri da hitno moramo imati novi Savjet ministara. Ovo je evidentno taktiziranje bošnjačke političke scene da se ništa ne desi u formiranju vlasti na nivou BiH – rekao je Čović.

Vučić: Graditi dobre odnose bez obzira na teško istorijsko nasljeđe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mostaru da je važno da, bez obzira na teško istorijsko nasljeđe, Srbi grade bolje odnose sa Hrvatima i Bošnjacima. Vučić je rekao novinarima da je na današnjem sastanku u Mostaru sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem razgovarao i odnosu Srba i Hrvata.

– Smatram da je, bez obzira na teško istorijsko nasljeđe i razlike u stavovima o onome što se u prošlosti zbivalo, važno da gradimo budućnost, ne samo u miru i stabilnosti, već u sve boljem razumijevanju i bližoj saradnji. To isto želimo i sa Bošnjacima. Nadao sam se da ću danas imati priliku da razgovaram i sa njihovim predstavnicima – rekao je Vučić, ističući da se on ne miješa u unutrašnje stvari BiH.

Vučić je naveo da peti put prisustvuje Sajmu privrede u Mostaru, koji ne propušta nijedne godine, naglašavajući da je BiH za Srbiju jedan od ključnih spoljnotrgovonskih partnera.

– Zahvalan sam što sam ovde uvek dobro dočekan. Zahvalan sam što i ove godine imamo srpske kompanije koje su došle da se predstave na mostarskom sajmu. Nadam se da će naše prisustvo iduće godine biti u mnogo većem obimu. Moj posao je da se srpski proizvodi prodaju i u Mostaru, Širokom Brijegu i Grudama, kao što želim da se proizvodi iz tih gradova prodaju u Beogradu, Novom Sadu o drugim gradovima – naveo je Vučić.

Komentarišući to što je Dodik u jednom intervjuu nacrtao mapu srpske države koja će u budućnosti uključivati Republiku Srpsku, Srbiju i dio Crne Gore, Vučić je rekao da je stav Srbije o prekrajanju granica na Balkanu da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i da ona poštuje integritet svih ostalih.

– Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati. Zato sam smatrao nedoličnim izjave pojedinih političara iz BiH koji su rušili i kršili teritorijalni integritet Srbije u uvjerenju da je moguće da Srbija bude oštećena. Smatram da je to loša poruka i da niko ne treba da krši bilo čiji teritorijalni integritet – rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija nema nikakvih pretenzija kada je riječ o njenim odnosima prema BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

– Što se tiče saradnje sa Dodikom, i kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH i doskora predsjednikom Srpske, ona je uvijek bila dobra i u interesu BiH, Republike Srpske i Srbije. Vjerujem da može da bude još bolja i mislim da niko nije imao bilo kakvih problema zbog dobre saradnje sa Srbijom – poručio je Vučić.

On je podsjetio da su u Sarajevu bili dogovoreni principi u vezi sa sporazumom o granici Srbije i BiH, ali da je tadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izigrao taj dogovor, o čemu mogu posvjedočiti tadašnji članovi Predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić.

– Uradio sam sve što je bilo dogovoreno, ali, nažalost, to nije bilo dovoljno. Onda je došlo do neke promjene stava. Јa se ne ljutim i smatram da moramo i dalje da radimo da bismo pronašli rješenje za naše probleme – rekao je Vučić i dodao da ne vidi mnogo problema u odnosima između BiH i Srbije.

 

Izvor.(SRNA / RTRS)

 

Ostavite komentar: