Čović prevario Izetbegovića, sad hoće treći entitet

Nova Programska deklaracije HDZ BiH jasno navodi da se ova stranka zauzima za stavranje trećeg entiteta, iako je njen predsjednik Dragan Čović nedavno rekao da treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka.

Mada je Dragan Čović nedavno jasno rekao da Hrvati ne žele treći entitet, što je najviše obradovalo lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ na čijem je on čelu, ima drugačije planove.

– Zauzimamo se za uravnotežen razvoja svih područja Bosne i Hercegovine. Zauzimamo se za uređenje Mostara, Travnika i Banjaluke na istim načelima, te preuređenje Sarajeva, glavnog grada BiH, kao distrikta – navedeno je u ovoj Programskoj deklaraciji.

Navode da se HDZ BiH zalaže za BiH kao državnu zajednicu triju potpuno ravnopravnih, naroda, te da svaki od tri nivoa treba da imaju zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

– Asimetrično državno uređenje dva entiteta – tri konstitutivna naroda zasigurno je jedan od temeljnih uzroka nefunkcionalnosti države i njenih institucija, što prati odsustvo očekivanog pomaka u ekonomski-socijalon sferi, te direktno utiče na sve složeniji ukupni položaj hrvatskog naroda u BiH – piše u Deklaraciji.

Kome to treba?

S obzirom na to da je prije samo mjesec dana priča bila potpuno suprotna, postavlja se pitanje Koliko HDZ BiH i samom Draganu Čoviću treba treći entitet?

– Draganu Čoviću su u formalnom smislu, puno važnije izmjene u normativnoj regulativi koje fakticiraju njegovu moć na prostoru na kojem su Hrvati nominalo u većini i na kojima je HDZ dominantan – smatra doktor socioloških nauka Slavo Kukić.

Foto: Klix.ba

Objašnjava da to znači njemu su važne pomjene u Ustavu i Izbornom zakonu koji će ovjekovječiti njenovi i vlast HDZ BiH.

– Ako to podrazumijeva i treći entitet on neće imati ništa protiv toga. Ako se ta promjens može izvršiti bez teritorijalizacije, on će se s tim složiti – objašnjava Kukić.

Kukić smatra da treći entitet najmanje treba Hrvatima.

– Treći entite bi po sebi značio demografsko pražnjenje od Hrvata sa prostora tuzlanske, zeničke i sarajavske regije i u konačnici to bi bio udar na srednju Bosnu. Ko me to treba? Tome mogu aplaudirati samo Hrvati iz Hercegovine na postoru Stoca do Livna, iako nisam siguran da je velika većina i njih za to – rekao je Kukić.

Kukić objašnjava da ništa nije sveto, pa ni teritorijalna organizacija zemlje, ali sve dotle dok se u vezi sa eventualnim promenama u teritorijalnim organizacijama zemlje ne postigne opšti društveni koncenzus, rešenje je ono koje je po ustavu.

– Da se mene pita, ja BiH potpuno drugačije uredio BiH. Ostavio bih samo opštine. BiH je nominalno manja od Beča, a Bečom upravlja gradonačelnik sa svojom upravom, a u BiH imamo 200 ministara. U uslovima u kojim jeste, ja mislim da Hrvatima najmanje odgovara treći entitet, jer je definitivno pretpostavka za dovršenje etničkog pregrupiranja stanovništva – zaključio je on.

Sarajevo distrikt

– Srednji nivo vlasti treba organizovati s najmanje tri ustavno administrativne jedinice (teritorijalne), a Sarajevo kao glavni grad BiH urediti kao distrikt. Ustavno administrativne jedinice s mogućnošću diskontinuiteta teritorija, utemeljiti na nacionalnom, ekonomskom i kulturnom načelu s istovremenim načinom definisanja i ostvarivanja prava naroda, nacionalnih manjina i građana – navedeno je u Deklaraciji, koja je usvojena istog dana kada je Čović ponovo izabran za predsednika HDZ BiH.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: