Čović i Izetbegović: Izlaz je u Sporazumu kojeg smo potpisali

U Sarajevu juče je održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, na kojem je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Stranačke delegacije predvodili su predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović. U delegaciji SDA bili su još i Halid Genjac, Denis Zvizdić i Edin Ramić, a u delegaciji HDZ-a BiH Lidija Bradara, Marinko Čavara i Vjekoslav Bevanda.

O ishodu sastanka i zaključcima javnost su na konferenciji za novinare informisali Izetbegović i Čović.

– Jedna od posebnih stvari koje smo danas naglasili dok tragamo za ovim rješenjima, jer nisu dovoljna samo dva partnera kad je u pitanju vlast na nivou BiH, je da sve one teme koje se tiču ekonomskog i socijalnog karaktera budu svakodnevica ljudi koji danas u ime ove dvije stranke obnašaju vlast na određenim nivoima gdje se donose odluke – rekao je Čović.

Time bi se, nastavlja, izbjegla ona situacija “koju smo imali u proteklih godinu dana da određena pitanja čekaju odluke naših ministara, Parlamenta itd.”

– Gospodin Zvizdić nas je upoznao da Parlament BiH ima jako puno sporazuma koji se tiču finansijske problematike uopšte, a barata se s brojkama od milijardu evra, koje nismo u stanju realizovati zbog toga što nemamo vlast – naveo je Čović.

Lider SDA ističe da je prije svega cilj jedna bolja saradnja dvije stranke, koja će amortizovati probleme u ovoj krizi kroz koju trenutno prolazimo.

– U vezi s imenovanjem nove strukture vlasti složili smo se da je izlaz u implementaciji sporazuma koji smo potpisali 5. avgusta. S te strane očekujemo i od potencijalnog mandatara da izađe s programom rada koji bi bio baziran na ovom sporazumu – kazao je Izetbegović.

U međuvremenu, kako je naglasio, potrebno je raditi na tome da se usvoji budžet, te što prije odblokirati rad Parlamenta BiH i formirati parlamentarne komisije.

– Gomilaju se finansijski sporazumi gdje BiH već trpi zastoj od nekih milijardu maraka raznovrsnih komunalnih i infrastrukturnih projekata. Otprilike 30 posto toga se odnosi na RS. Mislim, čemu onda taj zastoj? Potrebno je što više graditi jer to između ostaloga otvara i nova radna mjesta – precizirao je Izetbegović.

Napominje kako je dogovoreno da na dnevnoj bazi poseban fokus bude da se svaki problem koji se odnosi na privredu i izgradnju promptno rješava.

– Federalni nivo vlasti će biti u potpuno funkcionalan, s tim da očekujemo i neke bitne zakone koje nismo u prethodnom mandatu uspjeli riješiti, da se ipak u ovih par sljedećih mjeseci u ovoj godini riješe, poput zakona o doprinosima i slično – dodaje Izetbegović.

Treći partner

Odgovarajaći na novinarska pitanja, Čović je rekao: “da bi se sve ovo skupa realizovalo, trebaće i treći partner s kojim se moramo dogovarati da bismo nešto realizovali”.

– Ovim smo danas pokrenuli taj proces da izađemo iz ovog ćorsokaka – ističe Čović.

Izetbegović kaže kako ne bi trebalo da svi ostanu pri ranijim stavovima.

– Dakle, trebali bi da poštujemo Ustav, ranije donesene zakone i, na kraju krajeva, sporazum od 5. avgusta. Ako bismo to uradili, riješili bismo briga narode i građane u BiH. Da budemo konkretni, u vezi sa ANP-om, ja lično očekujem da se nađe to neko rješenje, da se napravi neki kompromis – kaže Izetbegović.

Za bošnjačko-bosansku stranu, navodi, prihvatljivo je sve što je prihvatljivo i za NATO.

– Dakle, neki minimalni ANP, koji bi bio otprilike fokusiran na civilni aspekt. A taj dio koji se odnosi na vojni, može biti po nekom minimalnom obimu koji je prihvatljiv i za tu treću stranu. Tako da svi moraju neki iskorak napraviti, ako zaista nećemo da imamo problem. Jer, pretjerana tvrdoglavost, ultimatumi, nespremnost da se imalo popusti sa treće strane nas je dovela do ovdje. Nadam se da nećemo čekati sljedeće dvije godine, bolje je u sljedeća dva mjeseca izaći iz ovog problema koji imamo – dodao je Izetbegović.

Smatra da su stranci iz međunarodne zajednice, koji su zainteresovani da pomognu, inicirali sastanke na nivou savjetnika u Predsjedništvu BiH, te “da tu ima neke šanse da se ta stvar riješi”.

Nadovezao se Čović, koji je za sutra ujutru najavio sastanak članova Kolegija Doma naroda BiH – njega, Izetbegovića i Nikole Špirića sa novim predstavnikom EU u BiH.

– Moguće da ćemo se uz to dotaknuti i nekih tema. Ali to je nešto što zajedno radimo. Mi smo danas ovdje isključivo kao dva dijela tog našeg Kolegija. I naravno, pošto se radi o Domu naroda, hvala Bogu da je logično da sastanke održavamo u Parlamentu. Nadam se da ćemo, kao što je rekao i gospodin Izetbegović, ovih dana otvoriti te rasprave na malo drugačiji način nego dosad – potcrtao je Čović.

Što se tiče ekonomije, Izetbegović kaže da je ova vlast, koja je na momente bila disfunkcionalna, povećala izvoz u prethodne četiri godine za 39 posto.

– Broj novozaposlenih u te četiri godine je 109.000. Ja sam obećao 100.000 za 10 godina, a onda smo napravili 109.000 za četiri i po godine. Pogledajte koliko su porasla punjenja budžeta, fondova itd. Da je ipak ta reformska agenda dala rezultat. I sve je to moglo puno bolje – poručuje lider SDA.

Prema njegovim riječima, intenzivna gradnja, koja počinje da se dešava u BiH, “već imamo problem kad putujemo cestama u BiH, jer je gradnja sve intenzivnija”, donijeće novi imput svemu tome.

– Rezultat današnjeg sastanka je upravo to, da će se takva pitanja rješavati na dnevnoj bazi. Da tu ne smije doći do zastoja. Ako smo već zapeli na NATO integracijama, ne smije zapeti na ovome, što je svakodnevni život u BiH – dodaje Izetbegović.

Na pitanje novinara kada se očekuje sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi bio imenovan mandatar za saziv novog Vijeća ministara BiH, Izetbegović je poručio kako očekuje da se neki izlaz iz situacije nađe. “Treća strana želi dominirati i pravi ultimatume. Pristup i retorika su pretvrdi. Očekujemo elastičniji pristup treće strane, te da i oni nešto osmisle. Nije dovoljno govoriti ‘Mi nećemo'”, poručio je Izetbegović.

 

Izvor:(Vijesti.ba)

 Ostavite komentar: