Cilj je smijeniti Tegeltiju da bi se imenovale sudije i tužioci po mjeri političkog Sarajeva

Zamjenik disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Mirza Hadžiomerović, inače blizak šefu Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedbašiću Osmici, pokrenuo je disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTS Milana Tegeltije, koji je i sudija Osnovnog suda u Banjaluci, zbog njegovog susreta s privredenikom Nerminom Aleševićem, čime se samo upotpunjuje ranije razrađeni scenarij o pokušaju njegovog uklanjanja s ove pozicije kako bi se onda pokušale provesti promjene na čelu drugih pravosudnih institucija.

Pri tome je zatraženo Tegeltijino privremeno udaljenje s pozicije koju obavlja, piše Večernji.ba.

Koliko se Hadžiomeroviću žurilo, govori podatak da nije sačekao povratak s porodiljskog bolovanja šefice Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS Alene Kurspahić, ni davanje mogućnosti da “tužena strana” kaže svoj stav.

Kancelarija je navela da je postupak pokrenut zbog Tegeltijinog susreta s privrednikom Nerminom Aleševićem.

Nije uzeo novac

Nije se dugo trebalo čekati na Tegeltijin odgovor, koji je poručio da odlazi na godišnji odmor čime je iskoristio mogućnost taktiziranja.

Tegeltija se, naime, sreo prije više od pola godine s Aleševićem uz prisustvo jednog inspektora SIPA-e.

Na snimku je Tegeltija obećao da će pokušati ubrzati jedan sudski postupak, dok je inspektor u drugom dijelu susreta, koji je takođe dokumentovan, ali očigledno obrađivan, zatražio mito.

Sve je snimljeno na videozapis uz, očigledno, ulogu za sada nepoznate službe, a pojavilo se nedavno u javnosti.

Nakon toga u javnosti su se kao glavni predvodnici hajke na Tegeltiju pojavili isti oni koji su izmislili i aferu vrbovanja selefija. Prije svih ministar bezbjednosti Dragan Mektić koji je prošle sedmice organizovao i igrokaz s protestima u Sarajevu, a ranije se potvrdio u više navrata kao portparol političkog Sarajeva.

Tegeltija je pak javnost obavijestio da je umjesto službenim putem, preko Vibera saznao kako je protiv njega podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti.

– Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njezim razlozima ni temeljima za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena. Takođe nisam upoznat s razlozima ni s osnovom za predlaganje privremenog udaljenja s posla. U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku da učestvujem kao prijavljeni niti da se izjasnim na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju – naveo je Tegeltija.

Odlazi na godišnji

Samo ova činjenica govori koliko se autorima “afere” žurilo da potvrde navode iz videozapisa bez obzira na stanovišta druge strane. Tegeltija je ovlašćenje na VSTS prepustio zamjenicama.

– Od danas uzimam godišnji odmor a u tom periodu će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTS, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje s dužnosti, kako bi se institucija VSTS-a, u razdoblju mog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog mog učestvovanja u radu, mogla opredijeliti o zahtjevima UDT-a – naveo je predsjednik VSTS..

On je upozorio da zakonske odredbe ne omogućavaju vođenje ovakvog postupka.

 

Izvor: (vecernji.ba)Ostavite komentar: