Ambasada SAD: Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji oglasila se na Twiteru povodom političke krize u BiH i usvajanja Programske deklaracije SDA koja je izazvala brojne reakcije u zemlji.

Iz Ambasade SAD-a poručuju da su „zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA“, za koje kažu da ne pomažu i ne utiču na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

– Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana – navode iz ambasade.

Kažu da je položaj i stav SAD jasan i nepromijenjen i da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

– U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode. Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH – naglašeno je iz Ambasade SAD-a.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: