Advokat Milana Tegeltije: Incko nije ovlašten miješati se u konkretan predmet

Asim Crnalić, branilac predsjednika VSTS Milana Tegeltije, reagovao je na izjavu visokog predstavnika Valentina Incka o aferi “Potkivanje”.

– Nakon saopštenja Visokog predstavnika disciplinski postupak protiv Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta, prema standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima više nije pravičan. Visoki predstavnik nije ovlašten miješati se u konkretan predmet, pogotovo nije ovlašten govoriti kako je predmet trebao biti riješen – rekao je Crnalić.

On kaže da su pogrešni navodi u saopštenju da je Komisija izbjegla primjenu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

– Naprotiv , Komisija je pravilno primijenila Zakon, a iz pravnog shvaćanja komisije ne proizlazi da članovi VSTS ne mogu disciplinski odgovarati. Oni koji rade kao sudije i tužioci mogu, a za predsjednika je propisan postupak prestanka mandata, odnosno smjena sa dužnosti. Žao mi je što pravni savjetnici Visokog predstavnika nisu ozbiljno razmotrili ovaj slučaj – zaključuje Crnalić.

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: