Zorana Mihajlović: Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je ova godina vrlo važna za infrastrukturu Srbije, da se završava izgradnja koridora, ali i kreće sa gradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo.

Auto-put Sremska Rača–Kuzmin je dio naše veze sa BiH i jako je važan, naglašava Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da pripremni radovi za gradnju auto-puta Beograd–Sarajevo počinju danas i sutra.

“Put Sremska Rača–Kuzmin je dio naše veze sa BiH, sa Sarajevom, jako je važan. Pripremni radovi već počinju danas i sutra, turska kompanija zajedno sa srpskim kompanijama će raditi ovaj dio puta”, kaže Mihajlovićeva.

To nije sve, dodaje ministarka, radi se uporedo i projektno-tehnička dokumentacija tog drugog dijela prstena naše veze sa BiH, a to je dionica od Požege do Kotromana duga 63 kilometara.

“Naravno, to je samo jedan od auto-puteva koje mi počinjemo ove godine da radimo. Počeli smo u maju već Preljina–Požega da radimo. Mnogo nam je važna ta dionica, jer odatle se račvamo za Crnu Goru i BiH”, istakla je Mihajlovićeva.

Ukazala je da nema nikakve dileme kuda ide trasa auto-puta, kao i da su oko 2 i po godine potrebne da se radovi završe.

“Ovdje počinjemo radove na mostu koji praktično predstavlja najzahteviji dio te dionice”, rekla je Mihajlovićeva.

“Auto-puteve do sljedeće godine opremamo funkcionalnim sadržajima”

Danas je počela naplata putarine na auto-putu “Miloš Veliki”, a ministarka kaže da je prirodno da kada se koristi auto-put da se putarina plaća.

“Mi ćemo se maksimalno potruditi da i Koridor 10 i ovaj koridor ‘Miloša Velikog’ opremimo svim funkcionalnim sadržajima do sljedeće godine. Nisu to samo odmorišta, to su i restorani, to su i hoteli, to je takozvani izlaz ka vjerskom turizmu i drugim oblicima turizma”, objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je cilj da Srbija ponudi sve što može turistima, kako domaćim tako i stranim.

“Mi radimo na tom projektu i možemo očekivati sljedeće godine da imamo ne samo put, već i ono pored auto-puta što treba da imamo”, rekla je ministarka.

Iako je taj auto-put rasteretio Ibarsku magistralu, stvorio je neočekivane gužve na prilazu Obrenovcu, a Mihajlovićeva na pitanje da li se to moglo izbjeći kaže da smatra da kako se koji dio auto-puta završava treba ga puštati u saobraćaj.

“Pa moglo je da se izbjegne da nemamo auto-put, a ja mislim da je velika stvar da imamo i da zaobiđemo Ibarsku magistralu i da budemo bezbjedniji, da odemo do Čačka za 50 minuta i mogli smo da kada smo uradili auto-put da ga ne pustimo do decembra kada ćemo pustiti dionicu Surčin–Obrenovac, 17,5 kilometara kada praktično više tih gužvi neće biti”, rekla je Mihajlovićeva.

“Mislim da čim uradimo bilo koji dio auto-puta treba građanima da damo da koriste, jer to sigurno znači efikasniju i bržu konekciju, a samim tim i bolju bezbjednost”, dodala je ministarka.

Ističe da su se te gužve stvarale uglavnom vikendom i zbog ljetnih odmora, kao i da će u septembru gužvi biti značajno manje.

U izgradnji Moravskog koridora učestvuju domaći podizvođači

Uskoro počinju radovi na Moravskom koridoru, riječ je o prvom pametnom koridoru kroz Srbiju, a ministarka kaže da je važno što u tome učestvuju i domaći podizvođači.

Istakla je da se stvara slika da se neće koristiti domaća operativa, domaći podizvođači i domaća oprema, ali da je upravo suprotno.

“Vlada Republike Srbije jeste izabrala strateškog partnera, to je jedna od najboljih američkih kompanija ‘Behtel’ u konzorcijumu sa turskom kompanijom ‘Enka’, takođe jednom od najboljih kompanija u svijetu”, rekla je ministarka.

Ukazala je da mi treba da imamo njihova znanja i način na koji oni grade auto-puteve, ali da se strateški partner obavezao pismeno da će raditi zajedno sa domaćim podizvođačima i da će koristiti domaću opremu i domaće usluge.

“To je mogućnost da naša građevinska operativa ne samo učestvuje u jednom takvom koridoru, to jeste specifičan koridor jer se sastoji iz praktično tri projekta, nije to samo asfalt i auto-put, to su i sve telekomunikacije, optički kablovi, mogućnost da kada uđete na taj auto-put kao vozač dobijete sve informacije šta se dešava na auto-putu, a sa druge strane da država i upravljač puta može na najbolji mogući način da upravlja tim putem”, objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je za poljoprivrednike važna i potpuna regulacija Morave i svih njenih pritoka.

“U tom smislu naša građevinska operativa će učestvovati i vjerujem mnogo toga i naučiti”, istakla je ministarka i dodala da je plan da za dvije i po godine Moravski koridor bude gotov.

“Dinamički to znači za 15 dana komercijalni ugovor, do kraja septembra početak radova na tom važnom koridoru koji treba da spoji Kruševac, Kraljevo, Ćićevac i Trstenik. To je više od pola miliona ljudi koji su direktno vezani za ovaj koridor, a onda možete zamisliti koliko indirektno”, rekla je Mihajlovićeva.

 Ostavite komentar: