Zločin kakav Srbija ne pamti: Crne slutnje forenzičara o tijelu male Danke

18.04.2024. | 15:46

Djevojčica Danka Ilić (2) ubijena je 26. marta ove godine u Banjskom Polju, a za zločin kakav Srbija ne pamti osumnjičeni su radnici JKP “Vodovod” iz Bora Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50).

Kako je “Telegraf.rs” pisao, Dragijević je u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru priznao je ubistvo djeteta, da je tijelo bacio na deponiju, ali dva dana kasnije prebacio na drugu lokaciju koju nije želio da otkrije. Srđan se branio ćutanjem, a otkazao je punomoćje svom advokatu i tražio po službenoj dužnosti.

“Moje mišljenje je da su osumnjičeni nešto uradili sa tijelom djevojčice. Da su je raskomadali ili zapalili, a dijelove odnijeli možda čak i 50, 60 kilometara dalje. Varaju se, ako misle da će dobiti manju kaznu jer nema tijela. Dovoljan je i samo DNK djeteta nađen u vozilu osumnjičenih da se osude na doživotne kazne zatvora”, kaže za “Telegraf.rs” Časlav Ristić, forenzičar u penziji.

On je mišljenja da policija nakon ovog vremena teško može naći tijelo ubijene Danke. Prema njegovim riječima, jedina šansa da se nađe tijelo djevojčice Danke Ilić jeste da osumnjičenima u zatvoru proradi savjest.

“Iz mog dugogodišnjeg iskustva dešavalo se da osumnjičeni nakon nekog vremena provedenog u pritvoru osvijeste kod sebe šta su uradili i zatraže razgovor sa tužiocem kome bi otkrili šta su uradili sa tijelom. Nisu rijetke situacije da osumnjičenima proradi griža savjest. Međutim, sjećam se slučajeva da su osumnjičeni ćutali o tijelu 40 godina i da su tajnu odnijeli u grob”, objašnjava Ristić.

Za pomaganje prilikom uklanjanja tijela osumnjičen je Radoslav, otac Dejana Dragijevića. On se u tužilaštvu branio ćutanjem. Policija je za pomaganje u zločinu uhapsila i Dejanovog brata koji je umro u pritvoru u Boru.

Na stotine pripadnika MUP-a od 26. marta češljaju svaki pedalj Banjskog Polja i sela u okolini Bora. Gotovo da nema mjesta u Zlotu koje policija nije pretražila. Međutim, tijelo malene Danke Ilić nije nađeno.

Saslušanja

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru juče su iskaze dali roditelji ubijene djevojčice. U istoj prostoriji sa njima bili su i osumnjičeni Srđan i Dejan.

“Smrtna kazna za njih je malo, oni treba da robijaju do kraja života. To su monstrumi, ono što proživljavamo sve vrijeme je neopisivo. To može da razumije samo onaj ko je roditelj. Policija nam je više puta dolazila, uzimala razne Dankine stvari, ništa ne znamo, ni za tu krv na putu, ni u kolima, ni ništa. Nama nije jasno zašto nisu zvali Hitnu pomoć, zasto nisu pomogli, nego su ovo uradili. To što Ivana i ja trpimo sve vrijeme je strašno, zovu nas razni ljudi, vrijeđaju, svaljuju krivicu na nas. Ja sam morao da tražim da promijenim broj, ne možemo više… Kada se sve završi mi ćemo izaći u medije i sve ćemo reći”, rekao je za “Telegraf.rs” Miloš Ilić, otac ubijene djevojčice Danke.

Dankini roditelji nakon saslušanja u suzama su izašli iz Tužilaštva.