Živi život! U Rovinju počeo 14. Weekend Media festival

Pod sloganom “#Živio život” u prostoru stare Tvornice duvana u Rovinju danas je počeo 14. Weekend Media festival koji je nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije, ponovno okupio vodeće domaće i svjetske stručnjake iz područja komunikacija i medija. 

“S veseljem možemo reći da je konačno počeo Weekend u koji smo uložili jako puno truda, energije, vremena, kako bi on ove godine bio najbolji do sada. Iza nas je više nego izazovna i zahtjevna godina i ovim Weekendom smo željeli naprosto poslati snažnu poruku kakvu uostalom i nosi naš slogan. Već sada možemo reći da je odziv učesnika iznad svih očekivanja”, izjavio je novinarima direktor festivala Tomo Ricov.

Ovog vikenda u Rovinju će se okupiti više od sto predavača i panelista od kojih svako donosi neku zanimljivu temu i svoje iskustvo iz različitih segmenata poslovanja i društvenih područja. Među ostalima, Ricov je najavio dolazak Peta Radovicha, nagrađivanog sportskog producenta,Ivana Burazina iz Infobipa, glumca Gorana Bogdana, proslavljenog sportašaIvicu Kostelića i druge.
Govoreći o posebnosti rovinjskog Weekend Media Festivala koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj vodećih medijskih, marketinških i komunikacijskih stručnjaka kazao je kako je to zasigurno širina tema i gostiju.

Neke od tema ovogodišnjeg festivala su influenseri, renesansa PR-a, umjetna inteligencija, revolucija gejminga, uloga festivala u brendiranju destinacija, komercijalizacija književnosti, naplata print sadržaja, revolucija videa, sport kao reality show, eksplozija serija u regiji te medijske preference novih generacija.

Pandemija ubrzala širenje influenser marketinga

Prvu panel raspravu na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu u dvorani Vikend otvorili su poznati svjetski putnik, preduzetnik i bloger Kristijan Iličić, influenserke Ella Dvornik, komunikološkinja Erna Saljevićte i poznati TikToker Dario Marčac. Oni su raspravljali na temu “Influenseri – trgovci uticajem”, ‘otkrivši’ tajne influenser marketinga koji se, kažu, sve više razvija i na ovim prostorima.


Iako su mnogi još uvijek skeptični prema influenser marketingu, činjenica je da je on jedan od najnovijih trendova koji se širi brzinom munje, istaknuto je tokom rasprave u kojoj je naglašeno kako su društvene mreže influenserima otvorile put ka ostvarenju cilja, a to je živjeti od posla koji ih ispunjava i usrećuje, a ujedno osigurava stabilnost i sigurnost.

“Takav spoj profesionalnog zanimanja i hobija nerijetko izaziva negativne komentare, ali očigledno je da su se mišljenja različitih javnosti o influenserima promijenila tokom turbulentnog kovid perioda. Najveća prilika se otvorila za vrijeme pandemije. Sadržaj na društvenim mrežama se konzumirao više nego ikada, istakao je Iličić.

Dario Marčac sa svojih 700 hiljada pratilaca složio se da je njegov posao na najbrže rastućoj platformi TikTok zasjao zbog epidemiološke situacije te da je on dokaz da u svakom zlu postoji nešto dobro.

“U doba korone, ova industrija je procvjetala. Ljudi su tražili novi sadržaj, nisu više samo tinejdžeri pratili TikTok, već i starija ekipa”, zaključio je Marčac.

Ostavite komentar: