Zemljotres na području Zagreba

U Zagrebu se nešto prije 18 sati dogodio novi potres. Kako je za N1 potvrdio seizmolog Krešimir Kuk, potres je bio jačine 3,1 po Richteru s epicentrom u Markuševcu.

“Za sada možemo reći da smo u 17.51 zabilježili potres umjereno do jake jačine magnitude 3,1 prema Richteru. Taj potres pripada seriji naknadnih potresa koji se događaju nakon potresa od 22. marta.

Ovaj današnji spada među 10 najjačih, a ukipno ih je zabilježeno preko 1000. Od toga 150 ih se moglo osjetiti na području grada”, pojašnjava Kuk za N1.

Građani dojavljuju kako su osjetili potres širom Zagreba.

“Dokle više”, “Ovo je bio treći najjači nakon ona dva najjača u martu”, “Mislila sam da je prošla sezona potresa, dosta mi ih je”,… samo su neki od komentara zabrinutih građana.

Posljednji u nizu potresa u Zagrebu se osjetio prije nedjelju dana. Tada je bio magnitude 2,4 po Richteru. Slabiji potres osjetio se i dan prije, tada je magnituda iznosila 1,8. Otkako je Zagreb u martu pogodio strašan potres magnitude 5,5 po Richteru, tlo neprestano podrhtava.

“Građani su se jako uznemirili i primamo jako velik broj telefonskih poziva i preko društvenih mreža imamo više od nekoliko stotina dojava građana”, kaže Kuk.

“Budite svjesni da smo još uvijek u seizmički aktivnom periodu koji je započeo potresom od 22. marta. Potresi su rijeđi, ali moramo biti svjesni da ta serija traje”, pojasnio je Kuk za N1.

Oko potresa iz marta kaže da se dogodio u istom epicentralnom području gdje su se prije događali potresi, među njima i onaj najjači 1880. godine magnitude 6,3 prema Richteru.

 

 

Ostavite komentar: