“Želim istinu, ma kakva bila”: Slađana (44) traži majku koja ju je odavno napustila

Slađana je imala samo sedam godina kada je posljednji put vidjela svoju majku Janju.

Naime, Slađanina majka Janja (Mandić) Nikšić posljednji put se javila svojima prije 44 godine, 1976., kada je Slađana krenula u prvi razred i otada joj se gubi svaki trag.

Majčina majka, Mara Mandić, sve to vrijeme bila je Slađani i baka i roditelj, ali nakon što je ona umrla u januaru, Slađana se odvažila, te je na društvenim mrežama zatražila pomoć u pronalasku majke, o kojoj posljednje informacije govore da je u Njemačkoj.

“To je moj prvi javni pokušaj da pronađem svoju majku nakon 44 godine jer baka je bila protiv toga, govorila je: ‘Ako ona ne traži tebe, zašto bi ti tražila nju?!’ Želim pronaći majku ili saznati istinu o njoj, ma kakva ona bila. Našla je – ne našla, ali ću barem biti mirna da sam pokušala”, započinje svoju životnu priču Slađana koja je rođena 13. oktobra 1969. godine u Osijeku, piše Glas Slavonije.

Dva mjeseca kasnije njeni roditelji Josip i Janja Nikšić odlaze u Njemačku, a kćerkicu povkeravaju na brigu baki i deki, Janjinim roditeljima, u Josipin Dvoru pokraj Osijeka. Josip i Janja u Njemačkoj se nakon nekog vremena razvode i svako odlazi na svoju stranu.

“Nakon razvoda, otac odlazi u Francusku, gdje se drugi put oženio i s drugom ženom dobio sina i kćerku, Aleksa i Sandru. S ocem sam bila u kontaktu prije više od deset godina i poslije više ne. Nisam htjela da zbog kontakata sa mnom ima problema sa sadašnjom suprugom”, kaže Slađana, dodajući kako se njena majka prvih godina javljala, slala joj pisma i pakete, ali odjednom je sve to stalo nakon Slađaninog polaska u prvi razred osnovne škole.

“Čula sam da je mama jednom i bila, ali ne sjećam se tog susreta s njom. Čula sam da je bila s nekim čovjekom i da je djeda rekao da se više ne pojavljuje, da će on i baka brinuti o meni. Baka mi je pričala da su dobili i razglednicu od nje, ali baka je rekla da je to neko ovdje kod nas ubacio u poštu. Baka Mara mi je bila sve, moj anđeo na zemlji. Jednom mi je rekla da su moju mamu i oni pokušali da traže, ali bezuspešno. Nemam čak ni jednu fotografiju s majkom, samo crno-belu sliku na kojoj sam se slikala u bundici i čizmicama koje mi je ona kupila. Sa mnom na fotografiji je moja teta”, kaže Slađana, majka 30-godišnjeg sina i 28-godišnje kćerke.

Nada je tinjala dok nije dobila svoju djecu

“Gajila sam nadu i razmišljala o ponovnom susretu s majkom sve dok nisam dobila svoju djecu. Mislila sam: kada mi se dosad nije javila, ni neće. Posvetila sam se djeci, suprugu, porodici, razmišljanje o majci potisnuli su drugi prioriteti u životu, ali ponovo me je to počelo kopkati nedavno. Vidjela sam na mrežama kako jedna žena mojih godina traži svoju majku. Pomislila sam kako ja to dosad nisam pokušala, pa sam krenula s Fejsukom”, priča.

Na žalost, Slađana je u međuvremenu nakon teške bolesti, izgubila i supruga.

“Sada kada sam javnost pozvala da mi pomogne bilo kakvom informacijom o majci, spremna sam na sve. Ima svakakvih komentara, ima ljudi koji pišu da ju oni nikada ne bi tražili jer da ona nije tražila mene, a zna gde sam ostala. Ali, prati me misao kako možda postoji razlog zašto se nije javljala. Razmišljam, pa nije moja baka, koja je bila predivna osoba, mogla roditi nekog tako bešćutnog da se ne javi bez opravdanog razloga”, anvodi ona.

Na kraju, mišljenja je da je majka, ako je živa, danas možda ima neke svoje razloge zbog kojih se nije javila.

“Možda je majci nakon toliko godina sada neugodno da mi se javi. Možda je negde bolesna i nemoćna, zavisna o tuđoj pomoći. Ako danas ima svoj život, poštujem, ništa ne očekujem jer prošle su tolike godine, samo želim znati istinu, biti mirna. Ako više i nije živa, želim da joj nađem grob”, rekla je ona za Glas Slavonije.

Ostavite komentar: