Žele da “prisvoje” Teslu: Da li Hrvati smiju da stave lik srpskog naučnika na svoje kovanice?

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je potvrdio da će lik Nikole Tesle biti na kovanicama od 50, 20 i 10 centi kada Hrvatska prihvati evro.

Na svim kovanicama iz hrvatske serije evra biće šahovnica, a karta Hrvatske biće za kovanici od dva evra, a kuna na kovanici od jednog evra. Na kovanicama od pet, dva i jednog centa biće glagoljica.

Hrvatska bi mogla da uvede evro 2023. godine, a pripreme se intenzivno sprovode. Iz Brisela uvjeravaju hrvatske građane da uvođenje evra neće dovesti do poskupljenja u Hrvatskoj.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da, ako bi došlo do realizacije ove najave, da bi srpska strana sigurno preuzela odgovarajuće mjere.

“Narodna banka Srbije je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga”, rekli su iz NBS, piše Telegraf.

Iz Centralne banke dodaju da je dizajn evro novčanica isti nezavisno od države koja ih štampa i da je sve regulisano Uredbom Saveta EU o apoenima i tehničkim specifikacijama evrokovanica namjenjenih opticaju.

Po navedenom propisu evrokovanice imaju jednu zajedničku (evropsku) stranu koja je ista na svim evrokovanicama (avers) i drugu nacionalnu (revers), koja se razlikuje od zemlje do zemlje i koja ima na sebi oznaku države članice EU. Na toj nacionalnoj strani evrokovanice mora se nalaziti krug sastavljen od 12 zvjezdica (simbol EU) koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn. Unutar navedenih 12 zvezdica država članica može samostalno koji motiv će biti prikazan.

Ostavite komentar: