Završene DNK analize: Forenzičar otkrio u kakvom je stanju tijelo Mateja

Danas su završene DNK analize i identifikacija tijela. Utvrđeno je da je osoba koja je juče izvučena iz Dunava – Matej Periš.

Međutim, i na osnovu prvog uvida nakon izvlačenja leša iz vode, konstatovane su činjenice koje su odmah uputile na to da se radi o nestalom Mateju Perišu.

Gost “Pulsa Srbije” na “Kurir” televiziji bio je Časlav Ristić, forenzičar, koji je govorio o ovoj temi.

“Ono što su forenzičari juče radili je ono što se odmah radi na licu mjesta. Na samom početku uviđaja cilj je da se utvrdi da li postoje neki predmeti ili bilo šta što bi ukazivalo na to da li se možda radi o krivičnom djelu. Juče je počelo i samo utvrđivanje lica. Do juče to je bilo NN lice, odnosno leš, danas je utvrđeno da je to Matej Periš”, rekao je za televiziju “Kurir” forenzičar Časlav Ristić.

Forenzičar Ristić je objasnio i da je proces saponifikacije doprinio tome da je bilo jasno da se radi o Mateju Perišu.

“Tijelo je nađeno poslije pet mjeseci. Ono je sačuvano. Nije bilo toliko u fazi raspadanja, zato što je bilo u vodi i zato što se poslije dva mjeseca pronalaska tijela događa jedan proces, a to je saponifikacija leša. Ono konzervira taj leš. Na površini kože se pojavljuju soli, koža postaje klizava i glatka, i sva ta saponifikacija dešava se ka unutrašnjim organima. Hoću da kažem da unutrašnji organi stradaju više neko spoljašnji, odnosno koža”, objasnio je Ristić.

Forenzični značaj saponifikacije je u tome što oblik tijela biva dugo održan što olakšava utvrđivanje uzroka smrti kao i identifikaciju.

“Odjeća je ostala sačuvana. Ovdje efekat vode stvori saponifikaciju. Tijelo se jako sporo raspadalo u vodi, bilo je 2, 3 stepena i to je doprinijelo tome. Najviše promjena na tijelu se događaju od 20 do 30 stepeni Celzijusa. Ali, govorimo o tijelu koje se nalazi na otvorenom, u vodi je to sasvim drugačije”, objasnio je Ristić.

“Dok je temperatura niska, tijelo je na dnu, kada temperatura skoči dolazi do bržeg truljenja unutrašnjih organa organa. Stvara se efekat balona, i tijelo isplivava ka gore. Ali, ni to nije to što je Mateja Periša držalo toliko pod vodom. On se vjerovatno zakačio na neki objekat ili nešto što je bilo na dnu rijeke”, zaključio je forenzičar Časlav Ristić.

Podsjetimo, kako pokazuju prva saznanja nakon obdukcije tijelo koje je juče izvučeno kod Ade Huje pripada Mateju Perišu. Uzorak je upoređivan sa njegovim ocem Nenadom Perišom. Prema prvim saznanjima nakon obdukcije, uzrok smrti je utapanje.

I dalje se čekaju rezultati toksikološke analize, koji će biti gotovi tek za dvadesetak dana.

Ostavite komentar: