Završena sjednica kriznog štaba Srbije: Usvojene nove odluke – evo i koje

Epidemiološka situacija u Srbiji je veoma teška, dominira soj omikron virusa korona, a sve dosadašnje mjere ostaju na snazi, saopštio je Krizni štab koji je skratio vrijeme trajanja karantina sa 10 na sedam dana.

Poslije sjednice član štaba Zoran Gojković pozvao je građane da poštuju sve mjere, koje se odnose na ograničavanje kontakta i širenje zaraze, prvenstveno da nose maske i poštuju higijenske mjere.

“Ono što je dobro da bolnice nemaju povećan broj prijema. Omikron dominira u Srbiji i naglo povećanje zaraženih je posledica ovog soja”, rekao je Gojković na konferenciji za novinare i dodao da su za vakcinisane šanse 70 odsto da ne obole.

On je dodao da je odlučeno da je nakon druge doze vakcine dovoljno da prođe tri mjeseca da bi se primila buster doza, kao i da cijena PCR testova bude smanjena sa 9.000 na 6.000 dinara /sa 76,6 na 51 evro/, a antigenskih sa 3.500 na 1.800 dinara /sa 30 na 15 evra/.

Gojković je naveo da je veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika, gotovo 10 odsto, kao i da je najviše mladih inficirano.

On je izrazio zabrinutost i zbog sezonskog gripa koji je registrovan u cijeloj Srbiji, navodeći da su djeca rasadnici gripa.

Gojković je dodao da će iduće sedmice biti održane dodatne konsultacije u vezi sa osnovnim i srednjim školama u centralnoj Srbiji, ali su najbliži rješenju da đaci od 1. do 8. razreda imaju nastavu neposredno, a srednjoškolci kombinovanu /dan u školi, dan od kuće/.

Ostavite komentar: