Zatvorene sve radnje na sjeveru Kosova

U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, zatvorene su sve prehrambene trgovine, radnje, dućani i kiosci s robom na sjeveru Kosova i Metohije.

Ne rade pekare, benzinske pumpe, apoteke, saloni ljepote, ugostiteljski objekti. Građani su ovih dana pravili zalihe, a predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru KiM Radoš Petrović kaže za RTS da će ova mjera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse.

“Upozoravali smo da ne možemo da poslujemo ovako sa taksama i evo šta se dešava. Dok traju takse, dok ne možemo da nabavljamo robu normalno i radimo kao normalan svijet, ovo će trajati”, rekao je Petrović, govoreći za Dnevnik RTS-a.

Ukazuje da je ova akcija privrednika počela spontano, pošto su jedan po jedan ostajali bez robe.

“Svi su se solidarisali, nije fer da neko radi a neko ne”, naglašava predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru KiM.

Podsjeća da iz vlasti u Beogradu postoji obećanje da žitelje sjevera KiM neće ostaviti gladne i poziva međunarodnu zajednicu da se što prije uključi u rješavanje problema.

Priština je takse od 100 odsto uvela prije više od sedam mjeseci. Međunarodnoj zajednici upućeni su iz Beograda brojni apeli, protesti, diplomatske inicijative, što, međutim, nije urodilo plodom.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: