Zatvorena birališta u Srbiji, počinje brojanje glasova

Birališta na redovnim parlamentarnim izborima u Srbiji zatvorena su u 20 časova.

U 20 časova zatvorena su birališta u Srbiji. Glasačima koji se u trenutku zatvaranja nađu na biračkom mjestu biće omogućeno da glasaju. Počinje brojanje glasova.

Pravo glasa imalo je 6.584.376 birača, a izlaznost je do 19 časova bila bila 44,9 odsto, pokazuju procjene Ipsosa i Cesida. Osim republičkih izbora, održani su i izbori za pokrajinski parlament kao i lokalni izbori u opštinama širom Srbije.

Za 250 poslaničkih mjesta nadmetala se ukupno 21 izborna lista. Za ulazak u Skupštinu neophodno je da stranka ili koalicija pređe cenzus od tri odsto, dok za manjinske liste važi prirodni prag.

Biračka mjesta, ukupno 8.253, bila su otvorena od 7.00 do 20.00 časova, do kada je trajala i izborna tišina.

Pravo glasa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji imalo je oko 100.000 birača, koji su mogli da glasaju na 140 biračkih mjesta.

Zbog epidemije izbori su ove godine održavani u nešto drugačijim okolnostima. Svi članovi biračkih odbora morali su da imaju maske i rukavice.

Osim posmatračke misije ODIHR-a, izbore u Srbiji, prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: