Zaradili krivičnu prijavu: Iz Italije i Austrije uvezli otpad, skladištili ga u Sisku

Hrvatska policija podigla je protiv četvorice muškaraca krivičnu prijavu zbog ugrožavanja životne sredine jer su, posredstvom firmi iz Italije i Austrije, uvezli otpad višemilionske vrijednosti za koji nije bila moguće dobiti ekološku dozvolu i uskladištili ga na sisačkom području, uz novčanu nadoknadu.
Iz sisačko-moslavačke policije danas su saopštili da su s kolegama iz Varaždina i Zagreba, sisačkim tužilaštvom i Državnim inspektoratom dovršili složeno kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca /56, 54, 48 i 34 godine/, koje sumnjiče za više krivičnih djela ugrožavanja životne sredine otpadom te falsifikovanja službene ili poslovne isprave.

Utvrđeno je da su, kao fizičke i odgovorne osobe u više firmi sa sisačkog i varaždinskog područja, tokom 2019. bez odgovarajuće dozvole za raspolaganje otpadom i odobrenja Ministarstva zaštite životne sredine uvezli otpad posredstvom više preduzeća s područja Italije i Austrije.

Pritom su primili više od stotinu pošiljaka na ime više preduzeća te na širem sisačkom području uskladištili otpad višemilionske vrijednosti za koji nije bila moguća ekološki prihvatljiva dozvola, prenose hrvatski mediji.

Ulaz otpada verifikovan je falsifikovanim službenim pečatom jedne firme, iako su znali da ona nije uvoznik otpada.

U sklopu istrage, policija je na području Siska, Zagreba, Varaždina, Novske i opštine Dvor na više lokacija pretražila domove i poslovne prostore osumnjičenih, od kojih je oduzela pisanu korespondenciju i pečate korištene za ovjeravanje dokumentacije.

Ostavite komentar: