Zaharova: Ruski vojnici stigli u Venecuelu

Ruski vojnici stigli su u Venecuelu u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom koji su potpisale vlade u Moskvi i Karakasu, saopštila je večeras portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Generalni sekretarijat Organizacije američkih država (OAS) ranije je osudio sletanje dva ruska aviona u Venecuelu, koji su prevozili vojnike i teret, prenosi TASS.

“Nismo iznenađeni politički motivisanim saopštenjem OAS, u kojem je Rusija bez ikakvog razloga optužena za vojni upad u Venecuelu i narušavanje suvereniteta te zemlje. Uvjereni smo da nije nadležnost tehničkog tijela da izriče nezavisnoj državi sa kim i kako da sarađuje i procjenjuje status vlade Venecuele, koja ima istinsku moć, za razliku od samoproglašenog, tehničkog predsjednika Huana Guaida”, poručila je Zaharova, reagujući na saopštenje OAS.

Marija Zaharova

Rusija, prema njenim riječima, sarađuje sa Venecuelom u skladu sa Ustavom te države i u zakonskom okviru.

“Prisustvo ruskih vojnika u Venecueli regulisano je sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji koji su potpisali Rusija i Venecuela u maju 2001. godine”, rekla je Zaharova, prenosi Glas Srpske.

Prema pisanju lista “El komersio” dva ruska aviona, “Antonov” An-124 i “Iljušin” Il-76 sletjela su 23. marta u Karakas sa ruskim vojnicima i 35 tona tereta.

Agencija AP javila je, pozivajući se na venecuelanske zvaničnike, da su dva ruska aviona sletjela u Karakas, a da su pristigli i ruski zvaničnici koji će razgovarati o održavanju opreme, treningu i strategiji.

 

Ostavite komentar: