Zagreb ostao bez gradonačelnika: Umro Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, umro je noćas u 66. godini od posljedica srčanog udara.

Bandiću je pozlilo kasno sinoć, nakon čega ga je Hitna pomoć prevezla u zagrebačku bolnicu Sveti Duh, gdje je bezuspješno pokušana reanimacija.

Vijest o njegovoj smrti potvrđena je iz Grada Zagreba.

“U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, saradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. februara u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje Bandić je “živio za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu”.

O detaljima, terminu sahrane, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama javnost će biti naknadno obavještena.

Počivao u miru”, navedeno je na kraju saopštenja iz Grada Zagreba.

Bandić je već duže vrijeme imao ozbiljnih problema sa zdravljem.

Prije osam godina imao je teški moždani udar, a prije tri godine mu je zbog srčanih problema ugrađen stent. U junu prošle godine je bio hospitalizovan nakon što mu je pozlilo. Imao je i plućnu emboliju i nekoliko operacija, a posljednja je bila operacija glasnica.

Vladao Zagrebom 20 godina

Milan Bandić je rođen 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u hercegovačkoj opštini Grude. Nakon završene srednje i osnovne škole u Grudama studirao je u Zagrebu. Po sticanju diplome na Fakultetu političkih nauka zaposlio se u zagrebačkom Ledu.

U tom preduzeću je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Opštinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske Peščenica.

Njegov politički uspon počinje 1993. godine kada postaje sekretar gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije izabran je za poslanika u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član Glavnog odbora te stranke.

Prvi put je izabran za gradonačelnika na vanrednim izborima 2000. godine. I pored afere nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod uticajem alkohola, 2005. i 2009. je ponovo dobio podršku birača u trci za gradonačelnika.

Do objave kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, 5. novembra 2009. godine, bio je član SDP-a, a tada je automatski izbačen iz stranke. U drugom krugu predsjedničkih izbora izgubio je od Ive Josipovića.

Na parlamentarnim izborima 2011. kandidovao se s nezavisnom listom.

Peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova lista je, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj Skupštini.

Stranka Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, osnovana je 2015. godine, a kao član iste stranke je 2017. opet izabran za gradonačelnika Zagreba.

Dva puta završio u zatvoru 

Krajem 2014. godine Bandić je uhapšen u akciji Agram sa Slobodanom Ljubičićem i Petrom Pripuzom.

Bandić će u zatvoru do kraja tog mandata završiti i drugi put, ali će poslije toga na lokalnim izborima dobiti podršku više od 147 hiljada Zagrepčana i osvojiti još jedan mandat. Sudski procesi za korupciju protiv Bandića još su aktuelni, ali ni jedan nije završio pravosnažnom osuđujućom presudom.

Njegova smrt desila se uoči novih izbora u Zagrebu na kojima je ponovo bio među najvećim favoritima.

Ostavite komentar: