Zaev u Briselu zatražio početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras u Briselu da očekuje da EU ispuni obećano i da sa njegovom zemljom započne pristupne pregovore u prvoj polovini ove godine.

On je neposredno pred sastanak sa potpredsjednikom Evropske komisije Žozepom Borelom, rekao da dolazi u Brisel sa porukama koje lideri institucija EU dobro znaju, razumiju i odobravaju.

Zaev je istakao da je Sjeverna Makedonija mnogo uradila i da je sada vrijeme da EU isporuči obećano i to bez odlaganja.

“Republika Sjeverna Makedonija je završila sve svoje obaveze koje proizlaze iz liste kriterijuma za početak završnog pregovaračkog procesa za pristupanje u članstvo EU. To je Evropska komisija prepoznala u njenim izvještajima za napredak Evropskom savjetu i liderima zemalja članica veoma jasno stavila do znanja da (naša) zemlja ima bezuslovnu preporuku za početak pregovora”, rekao je Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije je precizirao da očekuje odluku za prihvatanje Pregovaračkog okvira, održavanje prve medjuvladine konferencije sa EU i da početak pregovora bude ozvaničen još za vrijeme portugalskog predsedavanja Unijom.

“Predstavnici EU znaju i razumiju da naš makedonski identitet i makedonski jezik nisu i ne mogu nikad biti (tema) za pregovore. Znaju i razumiju da to nikada nije bilo, niti treba da bude na evropskom stolu za pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u EU”, istakao je Zaev, prenosi agencija “Beta“.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Skopljem, uz obrazloženje da Sjeverna Makedonija ne ispunjava dogovor o dobrosusedstvu, ali i zahtjevom da prizna bugarske korijene makedonskog identiteta i jezika.

Zaev je dodao da je Sjeverna Makedonija “u svakom trenutku spremna i da ima apsolutno dobru volju da o pitanjima bilateralnog karaktera razgovara sa Bugarskom u svako vrijeme i bez toga da to utiče na njeno pristupanje EU”.

Premijer Sjeverne Makedonije je, kako je saopštila vlada u Skoplju, u Brisel doputovao na poziv Borela da bi večeras prisustvovao radnoj večeri sa liderima zemalja Zapadnog Balkana na kojoj će se razgovarati o aktuelnim pitanjima za region u kontekstu napretka procesa pristupanja EU.

 

 

Ostavite komentar: