Zabrinuti u uplašeni: Posebne mjere zaštite za svjedoke protiv vođa OVK

Svjedoci protiv vođa takozvane OVK u procesima pred Specijalnim sudom u Hagu bježe sa Kosova i Metohije ili traže izmještanje u inostranstvo, jer su zabrinuti i uplašeni zbog prijetnji koje dobijaju, rekao je šef tima za bezbjednost i postupanje sa svjedocima pri Specijalnom tužilaštvu Miro Jukić.

Jukić, koji je i sam svjedok Specijalnog tužilaštva na suđenju vođama organizacije veterana takozvane OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, prištinskim medijima je otkrio da je jedan od svjedoka u tom postupku pobjegao sa Kosova i Metohije kada je saznao da su objavljeni povjerljivi podaci iz istraga, dok je većina ostalih tražila zaštitu.

“Razgovarao sam sa oko 30 svjedoka, a članovi mog tima sa ukupno 200 svjedoka. Svi su bili jako zabrinuti i uplašeni. Neki su sami zvali, a neki su tražili da mi kontaktiramo njih”, objasnio je Jukić, koji je radio šest godina u Haškom tribunalu kao službenik za podršku svjedocima i žrtvama.

Prema njegovim riječima, Specijalno tužilaštvo je preduzelo posebne mjere zaštite svjedoka.

“Neki svjedoci su dobili nove telefonske brojeve i telefonsku opremu za sigurnu komunikaciju sa nama. Za mnoge od njih pripremam planove za upravljanje u rizičnim situacijama, a neke smo i preselili sa Kosova”, naveo je Jukić.

Prije njega u procesu protiv Gucatija i Haradinaja svjedočili su koordinator istraga u Specijalnom tužilaštvu Zdenka Pumper i bivši novinar Haljilj Beriša.

Gucati i Haradinaj optuženi su za za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, kao i za zastrašivanje svjedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

Bivši šefovi udruženja veterana takozvane OVK uhapšeni su nakon što su objavili povjerljive dokumente iz istraga koji su procurili iz Kancelarije specijalizovanog tužioca u Hagu.

Ostavite komentar: