Zabrana ulaska za osam osoba nakon “Evroprajda”: Raspisana potraga za Turčinom i Italijanom

Ulazak u Srbiju je zabranjen za osam osoba koje su tokom održavanja manifestacije “Evroprajd 2022” svojim ponašanjem vrijeđali javni moral, podnesene su dvije krivične prijave, a za dva državljanina Turske i Italije, raspisana je potraga.

Ovu odluku donio je MUP Srbije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva.

Policija je identifikovala dvije osobe, državljane Turske i Italije, protiv kojih je, zbog sumnje da su tokom održavanja “Evroprajd 2022” počinili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, podnijeta krivična prijava.

Za ova dva lica raspisana je potraga, s obzirom na to da su nedostupni srpskim istražnim organima, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Takođe, u konsultaciji sa Višim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal biće preduzete sve mjere u cilju daljeg postupanja prema licima koja su putem društvenih mreža Instagram i Tviter dijelila objave sa ekstremističkim sadržajem upućene pripadnicima LGBT zajednice.

Policija će protiv tih lica podnijeti dvije krivične prijave zbog sumnje da su počinili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Policijski službenici nastavljaju dalji rad na utvrđivanju identiteta i eventualnog stavljanja na mjeru odbijanja ulaska drugih učesnika manifestacije Evroprajda 2022, kao i na utvrđivanju identiteta pošiljaoca prijetnji Info centru Evroprajd 2022 koje su upućene putem i-mejl adresa prije održavanja manifestacije.

Šetnja u okviru “Evroprajda 2022” je održana 17. septembra od Ustanvog suda do stadiona na Tašmajdanu, a obilježili su je manji incidenti.

Ostavite komentar: