“Za dom spremni!”: Dubrovački osnovci se fotografisali uz nacistički pozdrav VIDEO

14.11.2023. | 19:27

Osnovci iz Dubrovnika su se tokom nedavne posjete Vukovaru fotografisali sa podignutom desnom rukom, što simbolizuje nacistički pozdrav, a dvoje djece je nosilo majice sa oznakom HOS-a, na čijem grbu je ustaška šahovnica i natpis “Za dom spremni!”.

Učenici dubrovačke Osnovne škole “Ivan Gundulić” fotografiju su objavili na Instagramu uz pjesmu Marka Perkovića Tompsona koji izvodi ustaške pjesme.

Prema informacijama portala Indeks, djecu je fotografisala profesorica, ali to je direktor škole Vedrana Еlez negirala.

Ona je dodala da su učenici “izrazili žaljenje” zbog takvog ponašanja.

“Preduzećemo sve mjere i radnje iz naše nadležnosti te učenike dodatno edukovati kako se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale. Nakon razgovora sa učenicima iskazali su žaljenje zbog svog ponašanja”, rekla je Еlezova.

Ona tvrdi da “do sada nisu imali saznanja o fotografijama i spornom događaju”.

Mi kao vaspitno-obrazovna ustanova osuđujemo bilo kakav oblik ekstremizma i takvih pojava. Osuđujemo veličanje nacističkih i drugih simbola totalitarnih režima. Učenici su se samostalno fotografisali i fotografije objavili na svojim društvenim mrežama – rekla je Еlezova.

Oni su u posjeti Vukovaru bili u septembru, u sklopu projekta “Posjeta učenika osmih razreda Vukovaru”, koji se održava na nivou cijele Hrvatske.

Ovo nije prvi put da maloljetnici u Dubrovniku veličaju fašističku ideologiju. Prošle godine su dubrovački maturanti prošetali Stradunom uzvikujući ustaški pozdrav “Za dom spremni!” i pjevajući ustaške pjesme, podsjeća Indeks.

Profesorica hrvatskog jezika Nives Romanjek u Industrijsko-zanatskoj školi u Slavonskom Brodu objavila je na “Fejsbuku” fotografiju maturanata sa beretkama na glavi i podignutom desnom rukom u vazduh, što predstavlja nacistički pozdrav.