Vulin: Potrebna podrška Rusije i Kine za ostanak KFOR-a na Kosmetu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova i Metohije nije moguće bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, jer bi to značilo kršenje Rezolucije 1244 UN i vodilo egzodusu Srba, te da je veto Rusije i Kine jedino rješenje.

Vulin, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj posjeti Rusiji, prenio je Moskvi poruku Beograda da je za Srbiju neprihvatljiva promjena mandata Kfora i Unmika i izrazio nadu da će Rusija i druge zemlje pružiti podršku Srbiji.

On je rekao za “Sputnjik” da je Rusija, prije svega, promoter međunarodnog prava, pa samim tim i zaštitnik legitimnog prava Srbije na prostoru Kosova i Metohije i poštovanja Rezolucije 1244.

“U Rezoluciji 1244 jasno se kaže ko je sila koja se nalazi na prostoru Kosova i Metohije. To je Kfor, a politička sila je Unmik. To ne može da se promeni, to ne može da nestane”, rekao je Vulin.

On je naveo da bi povlačenje KFOR-a ili smanjivanje broja pripadnika Unmika srednjoročno vodilo egzodusu Srba, te da će se Srbija boriti do kraja i neće dozvoliti da do te promjene dođe.

“Srbi imaju ograničeno, ali, ipak, imaju poverenja u Kfor i Unmik i to je sva međunarodna zajednica kojoj veruju. Nestankom Kfor i Unmika nisam siguran koliko bi Srbi bili u stanju da još izdrže na tim prostorima”, rekao je Vulin.

 

Ostavite komentar: