Vulin poručio: Crnogorske političare strah od “srpskog sveta”, a ne od “velike Albanije”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je ideja “srpskog sveta” postojala vijekovima, te da je strah nekih političara u Crnoj Gori od političkog objedinjavanja Srba veći nego od teritorijalnog stvaranja “velike Albanije”.

“‘Velika Albanija’ se u Crnoj Gori doživljava kao deo evroatlantskih integracija. Onaj ko je priznao lažnu državu Kosovo nema prava da govori o nepovredivosti granica i mora biti spreman da prihvati posledice svojih odluka”, rekao je Vulin.

U odgovoru šefu crnogorske diplomatije Đorđu Raduloviću, koji je u intervjuu za “Glas Amerike” iznio niz uvreda na račun Vulina i ideje “srpskog svijeta”, ministar unutrašnjih poslova Srbije je poručio da princip nepovredivosti granica mora početi od Srbije.

“Srpski svet je ideja političkog objedinjavanja Srba i postojala je vekovima pre mene, a bila je posebno popularna u Crnoj Gori, istina, pre nego su neki Srbi otkrili da su Crnogorci”, naveo je Vulin.

On je istakao da svi narodi koji imaju veliki broj sunarodnika van granica matičnih država rade na političkom i kulturnom objedinjavanju i to nikome nije problem, osim ako Srbi hoće da se okupe i o ključnim nacionalnim pitanjima misle i djeluju na isti način.

Vulin je naveo da je Srbija matica svim Srbima i dužna je da brine o njima bez obzira gdje žive, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Ostavite komentar: