Vulin: Pitanje da li Evropska unija ima kredibilitet da posreduje u dijalogu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, kazao je da je upitno da li Evropska unija ima bilo kakav kredibilitet da nastavi sa pokroviteljstvom dijaloga Beograda i Prištine, nakon što nije odlučnije reagovala na blokade graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Vulin je gostujući na TV Prva naveo da se postavlja pitanje ko je alternativa EU u procesu pregovora, da li o rješavanju krize uopšte treba pričati sa njima, a ponovio je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zvaničnom Briselu dao rok od mjesec dana, nakon čega će se govoriti o nastavaku dijaloga.

„Ovdje se postavlja pitanje da li (premijer Kosova Aljbin) Kurti ne poštuje njih ili oni ne poštuju sebe. Nas zanima da će se odredbe Briselskog sporazuma ispuniti, ili da nam kažu da od njega nema ništa“

Kako je naveo, za mir su potrebne dvije strane, a za sukobe samo jedna, i u vezi s tim, ukazao je da je to Kurti.

Komentarišući svoje prethodne navode, da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen iz procedure kako bi se izbjegli sukobi na ulici, Vulin je naveo da su kritike prvo došle „od tačno određenih NVO, za koje se zna da su plaćenici zapada“, kao i da su drugi akteri htjeli da to iskoriste za nasilje.

„Protesti na ulici obično znače krv i obično budu završeni nekim nasiljem. Mislim da je zakon odličan, da je potreban Srbiji. Predsjednik je donio odluku da zakon povučemo, a pokazali smo da ćemo mi učiniti sve da Srbija bude stabilna zemlja“, rekao je ministar.

On je naveo i da velike tehnološke kompanije, poput Gugla, u svakom trenutku posjeduju obilje informacija o korisnicima mobilnih telefona, da se „elitisti iz NVO“ ne bune kada daju biometrijske podatke za putovanje u London, a da je Nacrt zakona trebao da skrati period nalaženja osumnjičenih za krivična djela.

„Najbolje da ništa ne regulišemo, pa da svako može da radi šta hoće. Način na koji policija obrađuje podatke je u skladu sa propisima, između ostalog je to uređeno i podzakonskim aktima. Sada policijski operativci ručno pretražuju snimke kamera, što traje danima, a ovako bi počinioca krivičnog djela mogli da ga pronađemo za nekoliko minuta“, rekao je Vulin.

 

 

Ostavite komentar: