Vulin jasan: Srbija neće ćutati o “ustaškom divljanju” koje je ostalo nekažnjeno

Ministar unutraših poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je da Srbija više nikada neće ćutati o užasu koji je u zločinačkoj akciji “Oluja” zadesio srpski narod i o “ustaškom divljanju” koje je ostalo nekažnjeno.

“Zločinačka akcija ‘Oluja’ bila je najveće etničko čišćenje počinjeno poslije Drugog svjetskog rata, za koje do danas niko nije odgovarao”, istakao je Vulin poslije današnjeg sastanka sa Milanom Žunićem i Nenadom Avramovićem, predstavnicima udruženja izbjeglih i raseljenih, koji su mu uručili plaketu za doprinos u očuvanju krajiške kulture, običaja i kulture sjećanja.

Vulin je napomenuo da Srbija koju vodi predsjednik Aleksandar Vučić zločin prema Srbima u “Oluji” nikada neće zaboraviti niti će prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Jaka i stabilna Srbija stoji uz svakog svog sunarodnika ma gdje on živi. Nikada se više neće ponoviti ‘Oluja’ i nikada više srpski narod u kolonama neće napuštati svoje domove i mjesto gdje je rođen”, naglasio je Vulin. On je ukazao da 250.000 prognanih, pobijenih i nestalih Srba tokom i poslije “Oluje” opominju da ne smiju biti zaboravljeni i da Srbija uvijek jasno i glasno, bez obzira na pritiske, “Oluju” mora da naziva pravim imenom – zločinom i etničkim čišćenjem.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod “zaštitom” mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji “Oluja” je, prema evidenciji “Veritasa”, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

Ostavite komentar: