Vulin istakao: I Džaferović i Kurti jedu srpski hljeb, valjda nas zato toliko mrze

07.04.2022. | 16:31

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović gazi zvanični stav BiH da je Kosovo i Metohija dio Srbije onda kada ode kod Aljbina Kurtija i obeća saradnju sa lažnom državom Kosovo, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

“Onaj ko bi da komada Srbiju, teško može da objasni zašto druge zemlje ne bi mogle da promene granice, a posebno BiH”, rekao je Vulin u pisanoj izjavi koja je dostavljena Srni.

On je u osvrtu na sastanak Džaferovića i Kurtija poručio da je teško poštovati državu koja ne poštuje svoje organe i svoju zvaničnu politiku.

Vulin je istakao da, ukoliko zvanična politika u BiH ne obavezuje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kako će onda obavezati srpskog člana i “jednom kada bude izabran” hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“I Džaferović i Kurti jedu srpski hleb, valjda nas zato toliko mrze. Nadam se da će EU i međunarodna zajednica brzo osuditi Džaferovićevo ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH i regionu”, naveo je Vulin.

Premijer privremenih prištinskih institucija Ajlbin Kurti rekao je u razgovoru sa predsedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, da je “neophodan oprez zbog veza Rusije i Srbije”.

“Moramo da nastavimo da pokazujemo solidarnost i podržavamo oslobodilačku borbu ukrajinskog naroda i da budemo na oprezu protiv širokih i dubokih veza između Ruske Federacije i Srbije”, kazao je Kurti, koji je sa Džaferovićem razgovarao na marginama Delfi ekonomskog foruma u Atini.

Džaferović: Bez saglasnosti u BiH o priznanju Kosova

Džaferović je kazao da u BiH ne postoji saglasnost svih političkih aktera o priznavanju kosovske nezavisnosti.

Džaferović smatra da to “ne bi trebalo da bude razlog za sprečavanje unapređenja saradnje između građana Kosova i BiH, kao i veći stepen komunikacije između zvaničnika koji, već duže zajedno učestvuju na multilateralnim regionalnim platformama”.

Džaferović je, prenosi agencija Andadolija, sa Kurtijem razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, sa naglaskom na implikacije “ruske agresije protiv Ukrajine”.