Vulin: Ako je uslov da zaratimo sa nekim, onda nećemo u EU

Evropska unija do juče nije bila vojni savez, niti je ratno stanje bilo uslov za početak pregovora, ali sada vidimo da je to presudno, a ako bi uslov da Srbija brže napreduje ka Uniji bio da zarati sa nekim, onda hvala, nije toga vrijedno, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da je Evropska unija riješila da prestane da se pretvara da postoje istovjetna pravila za sve koji žele prijem u tu organizaciju, pa je tako Ukrajina postala kandidat za članstvo uprkos neispunjavanju standarda, koji se tako pažljivo primjenjuju na balkanske zemlje.

Preskočila je nekoliko decenija pritisaka, ucjena i birokratije, a nije morala da se muči ni sa borbom protiv korupcije, ispunjavanjem kriterijuma u oblasti pravosuđa ili sa ekonomskim reformama, a o saradnji sa sudovima koji utvrđuju ratne zločine ne treba ni govoriti, kazao je Vulin, prenosi “Nova.rs”.

Istakao je da je Ukrajini učešće u ratu bilo dovoljno za početak pregovora, dodavši da ne smije ni da zamisli šta će biti uslov za okončanje postupka prijema i da se nada da Moldavija nije morala da obeća da će zaratiti i da su joj status kandidata odobrili na časnu riječ, bez obaveze da ratuje.

Ako je presudni kriterijum za prijem u članstvo ili za početak pristupnog procesa da je zemlja kandidat u ratu, onda je Srbija mogla još 1999. godine da počne pregovore, ali izgleda da se takva pravila ne odnose na one koje je bombardovao NATO, već se za brzi pristup u Evropsku uniju mora sukobiti sa Rusijom, rekao je Vulin.

Dodao je da Ukrajini želi svaku sreću, a Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da ne moraju da zarate ni sa kim kako bi otpočele pregovore za prijem u Evropsku uniju.

 

 

Ostavite komentar: