Vučić: Znam šta će biti na razgovorima u Briselu, nastavljamo borbu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da iz Vašingtona putuje pravo u Brisel, gdje ga već od sutra ujutro očekuju prvi zvanični sastanci, a u ponedjeljak nova runda razgovora u okviru dijaloga sa Prištinom.

“Nastavljamo borbu. Za dva sata polećemo za Brisel. Već ujutru nas očekuju sastanci sa Lajčakom i Palmerom, a uveče sa Mekalisterom, i potom večera sa Verhejijem”, objasnio je on. Vučić je kazao da, kada je u Vašingtonu rekao da “predaja nije opcija” nije lagao narod i da će uvijek govoriti o potencijalnim iznenađenjima. Prenio je da su obavještajne informacije ukazivale na moguća iznenađenja.

Vučić je izjavio da zna šta ga očekuje na razgovorima u Briselu, te da se nada da se Evropska unija neće samo baviti time kako da se dođe do kraja procesa dijaloga između Beograda i Prištine.

“Znam šta će biti, očekujem njihov konačni predlog i već godinu i po dana govorim o tome, ali se nadam da će imati razumevanje i dobro shvatiti šta je to što Srbija i Srbi očekuju i šta je minimum onoga što moraju da dobiju”, naglasio je Vučić i dodao da je sporazum postignut u Vašingtonu zaista izvrstan u ovim okvirima, koji daju još neke mogućnosti.

Na pitanje da li će ekonomija biti na stolu u Briselu na razgovorima u ponedjeljak, Vučić je kazao da će i to biti jedna od tema, ali je takođe podsjetio kakav odnos imaju službenici EU.

“Biće ekonomija na stolu, ali podsetiću kako njihovi službenici, kako Marko kaže, kažu – ‘vi mislite da ste jači od EU, pokazaćemo vam…’. Kada čujete te reči malo izgubite volju, jer mi ne želimo da Srbiju ponižavaju. Ali, naša obaveza je da razgovaramo sa EU, jer priznajemo razgovore pod okriljem EU još od 2009. ili 2011.”, objašnjava on.

Naglašava da su potezi bivše vlasti Srbije kojima je pitanje Kosova izmješteno iz UN u EU bili vrlo loša odluka i da to skupo košta Srbiju i da će je tek koštati.

Vučić, je, takođe, izjavio da u EU nisu mnogo srećni zbog potpisanog sporazuma u Vašingtonu, i da on to razumije, jer nam taj dokument daje snagu za neke druge stvari.

“Zato razumem ćutanje, ponekad čak i ljutnje EU zbog ovog sporazuma, jer ovo nama daje neku vrstu snage za druge stvari”, rekao je Vučić za Pink.

“Srbija svakako pristaje na razgovore o KiM u EU, jer smo mi na evropskom putu”, rekao je on i istakao da su to za Srbiju najteži razgovori, ali od izuetnog značja.

“I najmanje dobrog od toga možemo da očekujemo što se tiče KiM. Mnogo dobrog od EU možemo da očekujemo, ali što se tiče KiM najmanje dobrog.”

 

 

Ostavite komentar: