Vučić: Zadovoljan sam sadržajem razgovora sa Palmerom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom da je poznato da su stavovi Srbije i SAD o Kosmetu različiti, ali da je zahvalan Palmeru jer je bio spreman da čuje i sasluša šta Srbija misli. Palmer je rekao da je odluka EU da ne otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom istorijska greška i loša poruka Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Srbije je rekao da je sa Palmerom najprije razgovarao u četiri oka, a zatim su uslijedili razgovori dviju delegacija. Istakao je da je zadovoljan razgovorima jer su razmotrena sva sporna pitanja i sve razlike.

Istakao je odlučnost za pronalaženje rješenja u budućnosti koja bi značila bolje i bilateralne odnose između SAD i Srbije.

Vučić je rekao da je otvoreno govorio sa Metjuom Palmerom i da vjeruje da će uskoro, za dva do tri mjeseca, biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je rekao, cijeni podršku SAD evropskom putu Srbije jer je to od velikog značaja. Dodaje da se razgovaralo o pitanjima koja su sporna i koja ponekad umiju da zabole svakoga u Srbiji.

Objašnjava da je otvoreno govorio sa Palmerom i da su jedan drugome razjasnili mnoge stvari.

Predsjednik je rekao da Beograd želi ozbiljan i odgovoran dijalog koji bi vodio kompromisnom rješenju.

“Ono što sam rekao Palmeru i drugima, Srbija je spremna za kompromis ali nije i neće biti spremna za unižavanje svog naroda na Kosovu i Metohiji i naroda u cjelini”, rekao je predsjednik.

Kaže da Beograd nije isticao ekstremne i radikalne zahtjeve i da nije tražio ono što niko drugi ne može da prihvati, ali napominje da je nemoguće Srbiju uniziti i natjerati na nešto što je protivno njenim nacionalnim interesima.

Istakao je da je intenziviranje odnosa sa SAD važna stvar i u skladu s tim je pozvao predsjednika SAD Donalda Trampa da posjeti Srbiju. Podsjetio je da nijedan predsjednik SAD nije bio u Beogradu od 1980. godine i rekao da vjeruje da bi to bio snažan impuls razvoju odnosa dviju zemalja.

“Tramp bi na licu mjesta na najbolji način mogao da osjeti situaciju u Srbiji i regionu i kako bi ga srpski narod dočekao”, rekao je Vučić.

Dodaje i da je ekonomska saradnja sve bolja i uspješnija i da sve veći broj američkih kompanija ulaže u Srbiji.

Palmer: SAD žele da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Metju Palmer je poslije sastanka rekao da je imao priliku da razgovara sa Vučićem o političkoj situaciji u Srbiji i cijelom regionu.

Rekao je da je to izuzetno važno poslije neuspjeha da se nađe kompromis o otvaranju pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“To je po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka čitavom regionu”, naveo je Palmer.

Ističe da Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu u da će uraditi sve što može da ubijedi EU da promjeni stav.

“Hvala vam, predsjedniče, za ovu priliku, za vaše prijateljstvo i vašu pažnju”, rekao je Palmer na kraju obraćanja.

Palmer je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da na Kosmetu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova ali da je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora.

U tom svijetlu, on je naveo da je jasno da je Srpksa lista zadobila podršku velike većine Srba na KiM i pravo da budu predstavljeni u Vladi.

“Naširoko sam razgovarao o tome sa liderima na Kosovu i mislim da je važno da Srbi imaju priliku da se izraze kroz politički proces”, poručio je Palmer.

Srpska lista bila izložena brutalnoj kampanji

Vučić je dodao da je važno to što je Palmer rekao i da je Srpska lista bila izložena brutalnoj kampanji u Beogradu, Prištini i u svijetu. Uprkos tome, rekao je predsjednik, dobila je ogromnu podršku ljudi zato što na drugačiji način doživljava Kosovo od Nenada Rašića, Rade Trajković i Slobodana Petrovića.

“Razumijem što su Amerikancima draži ovo troje, jer doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je Vučić.

Ipak, kaže da je Srpska lista učestvovala na izborima na KiM i da je u skladu sa Briselskim sporazumom dobila više od 95 odsto glasova Srba. Navodi da predstavnici Srpske liste moraju da budu u vladi ukoliko to žele.

Kaže da čak i po kosovskom ustavu mogu u vladi da budu neki drugi Srbi ali samo ako dobiju glasove Srpske liste.

Odgovarajući na navode da je izdajnik, Vučić je rekao da se ne sjeća da je bilo kada čovjek u Srbiji, šta god da je uradio, mogao da dobije podršku za bilo šta što čini.

“Moj posao je da radim u najboljem interesu Srbije i građana, a da se obazirem na svakoga ko gađa kamenom kola koja vučemo ka vrhu brda ne mogu”, rekao je predsjednik i dodao da sedam godina sluša da je izdajnik ali da nije čuo zašto je izdajnik i šta je to izdao.

Dodao je i da Srbija neće da ulazi u sukobe sa SAD i da bi pokazala naivnost i glupost ako bi mislila da može da pobjedi.

“Ne pada mi na pamet da takvu politiku vodim. Probleme ćemo umjeti da rješavamo na bilateralnom nivou štiteći naše interese i ne podilazeći najvećoj sili svijeta, ali dobro razumijevajući šta možemo da učinimo”, rekao je Vučić.

Kaže da Srbija ima mali manevarski prostor ali da mora da sačuva slobodu i vojnu neutralnost.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: