Vučić: “Uvijek se konsultujem sa predsjednikom Putinom i tražim njegov savjet”

16.01.2019. | 11:08

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za ‘Tas’ da je Vladimir Putin lider velike zemlje, a on male, ali da ruski predsjednik uvijek pokazuje poštovanje za Srbiju.

Srbija je pouzdan partner Rusiji, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu ruskoj agenciji Tas uoči sutrašnje posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji.

“Ja to mislim, ja to radim tako, ja ne lažem, možda se nekom ne sviđaju moje riječi, ali ja mislim da smo pouzdan partner Rusiji. Kada kažem ‘da’ predsjedniku Putinu, onda mi to i uradimo”, rekao je Vučić.

“I kada kažem u Vašingtonu i Briselu da nećemo i da ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji – to je istina i to je fer”, kaže srpski predsjednik.

Vučić je istakao da je ruski predsjednik veoma popularan u Srbiji i da će se veliki broj ljudi, koji godinama želi da ga vidi, okupiti i doći, “samo da ga vidi”.

Jedan od razloga Putinove popularnosti u Srbiji je taj što je Moskva spasila Srbiju stigme genocida, istakao je Vučić u intervjuu prvom zamjeniku generalnog direktora agencije Tas, Mihailu Gusmanu uoči sutrašnjeg dolaska Putina u Beograd.

Kako je naglasio Vučić, nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada su (ruski šef diplomatije Sergej) Lavrov i (ruski stalni izaslanik u UN Vitalij) Čurkin po Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN.

“Nikada to nećemo zaboraviti”, istakao je predsednik Srbije.

“Putina uvek pitam za savet”

Vučić je rekao da se uvek konsultuje sa svojim ruskim kolegom i da ga pita za savjet.

“Upoznajem ga sa svim što se događa i ne lažem, govorim istinu, iako mu se ne sviđa uvek sve”, kaže Vučić.

Kako je rekao, to je jedna od stvari koje Putin veoma poštuje.

“I ja to poštujem, jer je on lider velike zemlje, a ja sam lider male zemlje i on pokazuje poštovanje za ovu zemlju. Ja sam mu veoma zahvalan”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije podsjetio je da je bio pod ozbiljnim pritiskom nakon što je Srbija poslala humanitarnu pomoć Siriji.

“Nismo poslali oružje, već žitarice, puter i šećer, ali su počeli oštri napadi na nas. I kad sam došao kod predsednika Putina i došli su i novinari, rekao sam mu da možemo da pošaljemo jedan ili dva aviona sa (humanitarnom) pomoći. I Vladimir Vladimirovič mi je rekao: Aleksandre, ne radi to, to stvara samo dodatne probleme za tebe”, ispričao je Vučić u intervjuu za Tas, a prenosi RTS.