Vučić: Učinili smo sve da Srbija sačuva mir, a da ne izgubi ništa

Predsjednik Aleksandar Vučić kaže za RTS da su SAD odškrinule vrata Srbiji i da je prvi put naša zemlja označena kao važan partner.

Aleksandar Vučić je rekao u intervju RTS-u da Srbija u SAD nikada nije imala podršku i da su ta vrata uvijek bila zatvorena.

“Tri puta sam se sastao sa potpredsjednicima SAD, ali Bijela kuća nikada suštinski nije bila otvorena za Srbe – do ovog trenutka”, istakao je Vučić.

Podsjeća da je Bijela kuća je bila rezervisana za Albance i druge koji su protiv Srba u posljednjih 30 godina, ali ocjenjuje da su SAD otškrinule ta vrata.

“Naravno da ne mislim da to nije povezano sa drugim pitanjima koje su za njih važna. Svejedno, prema Srbiji je ukazano poštovanje”, naveo je predsjednik.

Istakao je da je Srbija učinila sve da sačuva mir, a da ne izgubi ništa. U sporazumu nema ništa loše po srpski narod, istakao je Vučić, koji je donio originale sporazuma.

Vučić smatra da će Priština sada ispunjavati sve što je dogovoreno i da neće rizikovati da Amerikanci promjene ponašanje prema njima.

Predsjednik se osvrnuo i na intenzivnu diplomatsku aktivnost u protekloj nedjelji.

“Kada ste u istoriji Srbije u sedam dana vidjeli da predsjednik Srbije bude na važnom prijemu u Bijeloj kući, da obavi dug, dobar i srdačan razgovor sa predsjednikom Ruske Federacije, da ima razgovore sa Angelom Merkel, u Briselu na najvišem nivou, da ima razgovore sa Redžepom Tajipom Erdoganom, kao što sam ja imao juče i da ima razgovore sutra sa Netanijahuom”, istakao je Vučić.

Predsjednik navodi da pozicija Srbije nije laka, jer da jeste, Srbija bi mogla da izabere svakoga.

“Naši odnosi sa Rusijom su veoma dobri, naši odnosi sa Kinom su veoma dobri, odlični. Ja sam jedan od rijetkih lidera, sad to mogu da kažem, koji je i pred predsjednikom Trampom govorio da imamo pristojne i dobre odnose sa NR Kinom, a moram da kažem da nas je predsjednik Tramp primio na veoma srdačan način”, kazao je Vučić.

Govoreći od dijelu sporazuma iz Vašingtona koji se odnosi na korišćenje 5G mreže, Vučić je rekao da u opremi “Huaveja” sa kojim je Srbija potpisala ugovor nema problema.

Naveo je da sporazum iz Vašingtona napravljen u formi pisma o namjerama.

Predsjednik je istakao da će Srbija prema obavezama iz tog sporazuma do kraja mjeseca otvoriti privrednu kancelariju u Jerusalimu i naveo da takvu kancelariju imaju mnoge zemlje, poput Češke i Mađarske.

“Izrael je najveći saveznik Amerike, Amerika je vjerovatno uticala na različite načine na te odnose između Izraela i Prištine, ali ja nisam želio da mi to potvrdimo na taj način”, kazao je Vučić.

Mini-šengen – neće biti granice između Srba

Istakao je značaj mini-šengena za mir i povećanje životnog standarda.

“Neko je u američkoj administraciji dobro razumio da je to najbolji način za trajni mir u regionu, ali i najveći interes srpskog naroda”, istakao je predsjednik.

Ukazao je da više de fakto neće biti granice između Srba, ali ni između Bošnjaka.

Polje saradnje i razumijevanja između Rusije i Srbije veliko

Vučić je rekao je da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom imao odlične i sveobuhvatne razgovore i da je između dvije zemlje polje saradnje i razumijevanja veliko.

Rekao je da su mu se i Putin i Lavrov izvinili zbog nesmotrenog gesta portparolke ruskog MIP-a Marije Zaharove.

“Predsjednik Putin, a ni Lavrov mi se nikada ni zašta nisu izvinjavali, ali za Zahareovu jesu”, rekao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, jedan od najmoćnijih ljudi svijeta pokazao je pristojnost i rekao da iza toga ne stoji ruska država.

Rekao je da se po reakciji Rusije vidi koliko je poštovanje Rusije prema njemu lično i Srbiji i da nije slučajno što je od ruskog predsjednika dobio orden Aleksandra Nevskog.

Što se tiče tačke osam iz vašingtonskog sporazuma o diverzifikaciji energetskih izvora, Vučić je rekao da Srbija neće kupovati skuplji gas, već za nju najpovoljniji.

“Mi s tim nemamo problema, to je za nas dobro i poželjno, to stvara takmičenje i konkurenciju. Ali da mi od povoljnog ruskog gasa platimo skuplji, to nema smisla”, rekao je Vučić i dodao da je iz te tačke izbačen dio koji je predviđao da Srbija kupuje skuplji “el-en-dži gas”.

Kada je riječ o izgradnji puteva, Vučić je rekao da se u saradnji sa EU radi put Niš-Beloljin i da odatle ostaje još 45 kilometara do administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, kao i da će taj put biti veoma značajan za toplički kraj.

Govoreći o saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, predsjednik je kazao da će Srbija dobiti najpovoljnije kamate, kao i da će biti još više američkih kompanija u Srbiji.

„Cijena Srbije raste na međunarodnoj finansijskoj pozornici. To se oslikava i u broju svih drugih stranih direktnih investitora. Ako je Američka razvojna agencija tamo, to je veća sigurnost. Ako tamo ulažu Kinezi, Japanci, Nijemci, to je dobro mjesto za ulaganje. To je ono što je za nas najvažnije”, kazao je Vučić za RTS.

Predsjednik je naveo da je Srbija na odlaganju plaćanja poreza izgubila 1,15 milijardi evra, ali da je država u sistem ubrizgala 4,28 milijardi evra, zbog čega je Srbija, kako je naveo, jedna od zemalja koja je najviše uložila u privredu proporcionalno broju stanovnika.

 

 

Ostavite komentar: