Vučić: U utorak narušeno naše povjerenje i partnerstvo sa Zapadom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ono što se desilo u utorak na sjeveru pokrajine prešlo neke granice koje Srbija može da toleriše i trpi i narušilo povjerenje i partnerske odnose sa zapadnim djelom međunarodne javnosti.

Aleksandar Vučić je rekao da mu se čini da mnogi u međunarodnoj zajednici u prvom trenutku nisu bili ni svjesni da je akcijom na sjeveru KiM pređena granica koju Srbija može da toleriše.

“Danas to negdje razumiju i još se pitaju – a šta se to dogodilo da prijeđu taj prag”, istakao je Vučić u intervjuu za TV Prva povodom dvije godine koliko je na funkciji šefa države.

Dodao je da je to kao u istraživanju javnog mnjenja, koja pokazuju da je potrebno preći deset nekih stepenika da bi se izgubilo povjerenje, ali da to što se dogodilo nije bio 10. već 12. stepenik u kome su Albanci rušili naše povjerenje.

“Nije problem u posljedicama jednog incidenta, problem je u životima i maltretiranju 28 ljudi i šta sa ostavili iza sebe, a mnogo je veći problem u rušenju bilo kakvog našeg povjerenja u partnerske odnose sa zapadnim djelom međunarodne javnosti po pitanju KiM”, naveo je Vučić.

Na pitanje da li je uspio da probudi sve saradnike u utorak ujutru, kada je počela akcija ROSU, Vučić je rekao da nije i u šali dodao da im zbog takvih stvari ne odbija od plate, već da se na njih ljuti.

Dodao je da je probudio načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića i da su sagledali situaciju istog trenutka i da je zatim izdao naređenje za punu borbenu gotovost, prvo usmeno, a zatim i pisano.

Podsjetio je da je 10 ili 12 dana prije toga obavijestio javnost i molio međunarodnu zajednicu da se to ne dogodi.

Vučić je naglasio da se Kfor javlja samo kada to njima odgovara i dodao da je to bio slučaj i prije dva dana tokom akcije kosovske policije na sjeveru, kao i ranije kada su se slične stvari dešavale na KiM.

Kako je naveo, u utorak su se se javili tek kada je gotovo cijela akcija hapšenja na sjeveru KiM bila završena.

Vučić je rekao da je tog jutra bilo problema u komunikacijama sa Kforom i da se nisu javljali načelniku Generalštaba Mojsiloviću.

“Upravo su kod vas u jutranjem programu (na Prvoj) rekli da smo sve znali. Tačno je, znali smo i obavijestili javnost. Kada sam pitao koga ste vi obavijestili, onda je uslijedio muk, a onda su rekli da je dovoljno bilo da čitamo novine. Pa, bilo je dovoljno. Tačno je i ponovo se saglašavam sa njima i kažem da čitate novine o onome o čemu sam ja obavijestio javnost prije 12 dana”, rekao je Vučić.

Istakao je da se Kfor javlja samo kada im odgovora po tom pitanju, kao i da je tako bilo i prošlog puta kada su se slične stvari dešavale.

“Uvijek govorim istinu i nemam razloga da bilo koga obmanjujem. Kao što vidite, oni su na kraju potvrdili sve što sam rekao. Oni ne mogu da kažu da su razgovarali sa mnom, jer nisu. Ne mogu da kažu da su me obavijestili, jer nisu. Dakle, kažu mogli ste da čitate u novinama, a u novinama su svi pročitali ono što sam ja govorio”, rekao je predsjednik Srbije.

Na konstataciju da je prije neki dan u Skupštini Srbije rekao da je vrijeme da izaberemo između slatke laži i gorke istine u odnosu na Kosovo iu Metohiju, on je uzvratio da Srbi na KiM svakog dana žive u “gorkoj istini” umjesto u “slatkoj laži”, prenosi RTS.Ostavite komentar: