Vučić u Briselu jasan kao dan: “Oluja” i “Bljesak” više se neće ponavljati

“Ljudi u Srbiji očekuju da naš odgovor bude ‘ne’ po svakom pitanju i da čekamo da se u budućnosti nešto desi što će sve promijeniti, a to se neće desiti. Zato nikad nisam bio pristalica zamrznutog konflikta. S druge strane postoje hiljadu i hiljade laži da ćemo mi da uradimo nešto protiv našeg interesa, a to rade oni koji su razorili naše instrese. Ja mogu da kažem šta će unaprijed da se desi. Svi najavljuju raspisivanje njihovih izbora za oktobar, njih jedino zanima pobjeda na tim njihovim izborima i ponašaće se kao da dijalog nije ni postojao. Tražiće da to budu razgovori, kako oni kažu dvije ravnopravne strane, kao da smo različite države, što je nemoguće”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Govoreći o nestalim osobama, Vučić kaže da želi da uđe detalje razgovora o tom pitanju.

“Prije više godina smo ustanovili da je negdje oko 3.000 nestalih lica, u međuvremenu smo pronašli 1.633 osoba. To je civilazicjsko pitanje prema žrtvama i porodicama”, rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je podsjetio da danas obilježavamo godišnjicu herojske borbe na Košarama.

“I jedni i drugi smo mnogo djece u kovčezima odnosili. Danas obilježavamo i herojsku borbu na Košarama i ljude koji su herojski čuvali onaj granični kamen SR Jugoslavije, Republike Srbije. Važno nam je da čuvamo živote ljudi, ako neko misli da može da ponižava Srbiju i da progone Srbe sa vijekovnih ognjišta, rekao sam više puta da se ‘Oluja’ i ‘Bljesak’ neće ponoviti”, izjavio je Vučić.

Predsjednik je izjavio da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima problema sa električnom energijom.

“Za nas je važno da brinemo o našem narodu. Imamo velike probleme vezane za energetiku. Valač je najveći problem. Valač se nalazi u srcu sjevernog dijela Kosova i Metohije, Valač je u svakom smislu srce sistema sjevernog dijela Kosova i Metohije i to bi izazvalo strahovitu reakciju našeg naroda”, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik kaže da Priština ne želi da formira ZSO, već da samo očekuju da on prizna nezavisnost lažne države. Vučić ističe da se to neće desiti.

“Kad neko mašta da ima državu, a nema je, on mora na svaki način to da naglašava. Ako može neki pečat više, ako mogu da pokažu: ‘Mnogo smo jaki, mnogo smo silni’. Mnogo su jaki jer smo mi imali nesposobnu vlast koja je ćutala i napravila prelaze na Jarinju 2011. godine. Pa, dobro. Neka se sile. Time ne rješavate ništa”, kaže Vučić.

Predsjednik je rekao da na Kosovu i Metohiji situacija nije ružičasta i da nema mnogo Srba na Kosovu i Metohiji, te da taj broj neće biti mnogo veći. Predsjednik je naglasio da takve izjave ne predstavljaju određeno “pripremanje javnosti” za neke poteze.

“Ne postoji takva sila koja može da nas primora da uradimo nešto protiv naših vitalnih interesa”, rekao je on.

Ostavite komentar: