Vučić: Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova bez kompromisnog rješenja

Predsjednik Srije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova ako ne dodje do kompromisnog rješenja i dodao da pozicija zvaničnog Beograda po tom pitanju nije nimalo laka.

“Naša pozicija nije nimalo laka… Albanci očekuju da dobiju potvrdu onoga što misle da su sasvim dobili. I ni na šta manje ne žele da pristanu jer ne žele da priznaju da im nikada neće biti konsolidovana država bez Srbije. Naravno da će najveći pritisak biti na Srbiju. Ali Srbija ne može da prizna nezavisnost ako ne dodje do kompromisnog rješenja. I nema tu filozofije velike. I može da nas muči ko god hoće”, rekao je Vučić.

Nakon razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u Beogradu, Vučić je ponovio da Srbija želi postizanje kompromisnog dogovora sa Prištinom ali da taj dogovor ne može da predstavlja ispunjenje ciljeva jedne strane u potpunosti a da srpska strana ne dobije ništa.

Predsjednik Srbije je rekao da bi trebalo omogućiti dogovor u kojem bi obje strane podjednako izgubile i podjednako dobile.

“Oporavljanje odnosa Srba i Albanaca i postizanje trajnog mira izmedju dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu bilo bi od ogromne koristi, ne samo za ta dva naroda već i za sve ostale narode koji žive na ovom prostoru”, rekao je Vučić.

On je rekao da je najveći dio razgovora sa senatorima protekao na temu Kosova i zahvalio gostima zbog toga što se trude da pronadju rješenje za nastavak dijaloga i što žele postizanje kompromisa Beograda i Prištine.

“Senatori su ukazali koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji a koliko bi željeli da se izmijene neke stvari u oblasti vladavine prava. Ja sam ih saslušao i rekao da mnogo toga možemo i moramo da popravimo”, rekao je on.

 

Izvor:(BETA)Ostavite komentar: