Vučić: Srbija kreće u gradnju fabrike PCR testova i pogona za genome

Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić rekao je danas da Srbija kreće u izgradnju pogona za sekvencioniranje genoma pri Institutu za molekuralnu biologiju, a najavljuje i gradnju fabike za PCR testove.

On je u intervju za ‘Blic’ rekao da je o izgradnji pogona za sekvencioniranje genoma obaviješten Pekinški genomski institut i vjeruje da će se do kraja godine postići znacajni rezultati. Kaže da će se mnogo toga ulagati u savremene medicinske tehnologije i biotehnologije.

– Mogu da vam kažem da ćemo napraviti i fabriku za PCR testove čime ćemo problem testiranja riješiti zauvijek – napominje Vučić

On dodaje da bolest neće da ode tek tako, ali da će biti i drugih virusa, i zato su ulaganja u zdravstvo od ključnog značaja.

– Moramo da budemo spremni za teže izazove, jer smo mogli da vidimo da je malo zemalja koje će stvarno da pokažu solidarnost – ocijenio je Vučić.

On je dodao i da kod nas nije vijest da Srbija ima lijekove za liječenje korone, bamlanivimab, regeneron, remdesivir, a imaju ih samo četiri zemlje u Evropi.

Pošto ćemo u aprilu imati manji deficit nego što se predviđali, najavljuje još 15 milijardi FZO-u Srbije za sve te stvari, što je oko 125 miliona evra.

Vučić ističe da će biti srećan kada Srbija dođe do tri miliona vakcinisanih i vjeruje da će se to postići uprkos, kako je naveo, neodgovornoj kampanji protiv vakcina.

 

Ostavite komentar: