Vučić: Sporazum je u interesu i Srba i Albanaca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovoljan sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine u Vašingtonu i dodao da ćemo u budućnosti teško imati takve, odnosno samo dobre sporazume.

Znam kakvi će prijedlozi dolaziti sa različitih strana, borili smo se, dobro se pripremili, američki domaćini su imali sluha, željeli da nas čuju – rekao je Vučić.

On je dodao da je sporazum izuzetno dobar za Srbiju, ali i da je u interesu obje strane, i Srba i Albanaca.

– Sporazum treba da stvori bolje prilike na Balkanu, treba da otvori sve naše prelaze, treba da spojimo ljude, naša preduzeća, da razgovaramo o projektima koji će da nas spajaju, a ne razdvajaju. Budućnost mora da bude mir i stabilnost – poručio je Vučić.

On je dodao da je Srbija dobila na značaju dogovorom o izgradnji puta između Beograda i Prištine, o sprovođenju finasnijske podrške za mala i srednja preduzeća, dodatnim bilateralnim projektima.

Kaže da sve ovo znači u daljoj izgradnji kreditnog rejtinga Srbije.

– To znači da mnogi ljudi ne ostanu bez posla. To je za nas dobro jer će to podsticati dolazak novih investora u našu zemlju. Razgovarao sam sa ambasdorima, zahvalan sam Trampu, Majku Pensu, Ronu Džonsonu i nadam se da ćemo moći da nastavimo tu saradnju – dodao je Vučić.

Vučić je dodao da razumije ćutanje i ljutnju Evropske unije kada je ovaj sporazum u pitanju, jer, kako kaže, oni nam daju prostora i za neke druge strane.

– Nisam analitičar, znam da nisu pretjerano srećni – rekao je Vučić.

Odgovorio je kritičarima da je sastanak u Vašingtonu američki predsednik Donald Tramp organizovao da bude u interesu njegove kampanje uoči predsjedničkih izbora u SAD, prenosi “SrpskaInfo”.

– Ja sam juče bio ponosni Srbin, jedan od rijetkih koji je bio u Ovalnoj sobi i ravnopravno učestvovao u razgovoru. Srbiju nismo obrukali, za Brisel i Vašington mogu dvije knjige da napišem – rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na negodovanje političara u Prištini.

– Uvijek je lako kritikovati, neću da se miješam u njihove interne stvari. Voleo bih da vidim sve te junake da kažu Trampu da mora da bude ovako ili onako – rekao je Vučić.

Dodao je i da su se Albanci nadali međusobnom priznanju.

– To su pregovori, ali ja mislim da je ovo dobro i za njih. Treba da radimo i živimo zajedno, to što smo mi ispred njih ekonomski, ne znači da ćemo moći da izađemo iz dijela svijeta u kojem živimo. Štitićemo naše intrerese, ali radićemo na stabilnosti. Ovakav sporazum dugo nećemo dobiti sa bilo kim – rekao je Vučić.

 

 

Ostavite komentar: