Vučić se obratio javnosti: Stradali Srbi za mene nikada neće biti teroristi

Mladići stradali u Banjskoj za mene kao predsednika Srbije nikada neće biti teroristi, rekao je večeras za RTS predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

-To su porodični ljudi, očevi, tražićemo da nam pokažu slike kako se dogodilo ubistvo. Oni su postavljali barikade a ne zamke zbog Kurtijevog terora. Policajac je ranjen od eksploziva, posle je počela pucnjava. To ne objašnjava prirodu dela, ali objašnjava informacije – istakao je Vučić.

Pojasnio je da Srbija obilježava Dan žalosti zbog smrti svih ljudi koji su stradali na KiM, odnosno i zbog trojice ubijenih Srba i ubijenog policajca.

Napomnje da su, „iz ugla Ustava Srbije, svi oni državljani naše zemlje“.

-Mislim da je to civilizacijska i ozbiljna odluka – rekao je Vučić. Vučić je, odgovarajući na kritike albanskog premijera Edija Rame koji je rekao da je Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje i pozvao EU da digne uzbunu na najviši nivo, kazao da Rama nije govorio istinu.

On je objasnio da su srpske opštine na sjeveru KiM imale Dan žalosti zbog ubijenih Srba, ali je, kako kaže, Srbija obilježila Dan žalosti zbog svih ubijenih, dodajući da nije prvi put da Rama ne govori istinu.

Vučić je rekao da će ukazati i na licemjerje kada je riječ o evropskim vrijednostima o kojima je govorio Rama, podsjetivši da je 2015. godine došlo do velikog sukoba u Kumanovu između albanskih terorista koji su napali Makedoniju, koja je, inače, članica UN.

-Poginulo je osam policajaca – rekao je Vučić, i dodao da je tada bila “državna” sahrana u Prištini, sa uniformama UČK, te da tada Rama, niti bilo ko iz Evrope, nije držao pridike.

Na sahrani je bio, ukazao je Vučić, i Isa Mustafa.

-Ovo je Beg Rizaj jedan od ubijenih terorista, podignut mu je spomenik – rekao je Vučić i naveo da je spomenik obilazio i polagao svijeće Ramuš Haradinaj.

-Toliko o njihovim principima i evropskoj budućnosti – rekao je Vučić.

Istakao je da će se Srbija „ponašati kao pravna država“.

Govoreć o dešavanjima u Banjskoj u nedjelju naglasio je da su se zaprepastili činjenicom da Euleks ćuti i ne ide u operativnu akciju.

-Oni su zadržani u operativnoj sali gde su pratili gde se ko kreće. Čudno da svi ćute o tome. Kažu da su odbijeni od Prištine jer je Priština znala koga šalje u akciju i šta je namera prema Srbima. Odbijajući Euleks krenuli su da ubiju sve Srbe – istakao je Vučić.

Tvrdi da u sprečavanju Euleksa i potjeri nisu bila samo lica sa KiM, već specijalizovana za borbu protiv Srba.

.Poput lica sa Preševske teritorije, poznata po krivičnim delima u Srbiji, Ti i slični plaćenici išli su u akciji. Dobro obučeni, ne preterano hrabri jer su tukli snajperima – istakao je Vučić.

Vučić za emisiju Oko intervju govori o tome šta se zaista desilo u noći između subote i nedelje u Banjskoj kada je došlo do sukoba lokalnih srba i takozvane kosovske policije, kakve će da budu posljedice, unutrašnje i spoljnopolitičke, i ono najbitnije, kako zaštititi Srbe na Kosovu i šta Srbija mora da uradi da im garantuje sigurnost.

Ostavite komentar: