Vučić sa Stoltenbergom: Za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja

Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbjegnu nasilje na sjeveru Kosmeta, rekao je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakao je KFOR ostaje fokusiran na svoju misiju i spreman je da reaguje i osigura bezbjednost svim građanima.

Vučić: Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je generalnom sekretaru NATO-a što je želio da sasluša poziciju Srbije i to nije prvi put.

– Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvijek sve stvari da vidimo istim očima, ali ono što je nama važno je uloga KFOR-a koji poštujemo i načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a kritične večeri oko 21.00 čas i mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na sjeveru KiM – rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da će Srbija nastaviti da poštuje mandat KFOR-a u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama koje su proklamovale UN.

– Vjerujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumijevanje i želju kako Stoltenberga tako i cijelog KFOR-a i NATO-a da se obezbijede mir i stabilnost – naglasio je Vučić.

Stoltenberg: Pozdravljam nastavak dijaloga

Stoltenberg je pozdravio novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koji se u četvrtak održava u Briselu.

– Pozdravljam novu rundu pregovora između lidera i pozivam sve strane da pristupe razgovorima konstruktivno – rekao je generalni sekretar NATPO-a.

Istakao je da je sa Vučićem razgovarao o izazovima vezanim za sjever Kosova i drago mu je zbog mogućnosti da se danas sastanu i lično razgovaraju o tome.

– Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje. KFOR ostaje fokusiran na svoju misiju i spreman je da reaguje kako bi osigurao bezbjednost za sve građane na Kosmetu – rekao je Stoltenberg.

Ostavite komentar: