Vučić sa Stoltenbergom u Briselu: NATO je posvećen KFOR-u i njegovoj misiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stolteberg poručio je da je Severnoatlantska alijansa posvećena misiji KFOR, koja obezbjeđuje bezbjedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu Metohiji. Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da je Stoltenberg, u vezi sa određenim glasinama oko ostanka KFOR-a na KiM, bio jasan u svom odgovoru da KFOR i snage NATO-a nastavljaju da se fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti.

Jens Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem nakon sastanka u Briselu, rekao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da ulaže napore u toj oblasti decenijama.

Misija KFOR-a je, kako kaže, najočiglednija demonstracija te posvećenosti NATO-a jer ta misija obezbjeđuje bezbjedno okruženje i garantuje slobodu kretanja na osnovu mandata UN.

NATO je posvećen KFOR-u i njegovoj misiji, poručio je šef NATO-a.

 

Dodao je da Alijansa podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ističući da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rješenja koja poštuju prava svih zajednica da se postigne trajan mir, koji garantuje prosperitetnu budućnost za sve.

Pozvao je dvije strane se angažuju kada je riječ o normalizaciji odnosa.

Stoltenberg napominje da je NATO posvećen snažnom partnerstvu sa Srbijom, ističući da Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije.

“Kao suverena zemlja, Srbija ima pravo da bira svoj put”, naveo je Stoltenberg dodajući da partnerstvo sa NATO-om može donijeti koristi građanima Srbije, ali i regionu.

Stoltenberg dodaje da NATO sarađuje sa Srbijom, obučava srpske oficije kako bi učestvovali u mirovnim misijama.

“Naša saradnja donijela je veliku korist i nadam se nastavku partnerstva”, kaže šef NATO-a.

Odgovarajući na pitanje novinara o povećanju broja vojnika iz Hrvatske, kao članice NATO-a, u misiji KFOR, Stoltenberg je rekao da svi NATO saveznici djeluju u okviru istog mandata UN i istih smjernica.

“To zavisi koji saveznici daju najveći doprinos toj misiji i ti brojevi variraju tokom vremena. Pozdravljam našeg NATO saveznika Hrvatsku i oni djeluju po istom mandatu i okvirima kao i druge trupe koje su dio KFOR-a. Svaka promjena u misiji KFOR-a i tim okvirima mora da bude dogovorena konsenzusom od strane svih 30 saveznika”, rekao je šef NATO-a.

Vučić: Stoltenberg jasan u odgovoru na određene glasine

Napominjući da je ovo vrlo važan sastanak za Srbiju, predsjednik Vučić je naglasio da je vrlo zadovoljan sadržajem razgovora sa Stoltenbergom.

“Dobili smo mnogo uvjeravanja od Stoltenberga o svim bezbjednosnim pitanjima na Zapadnom Balkanu. Imali smo neka pitanja u vezi sa određenim glasinama, Stoltenberg je bio jasan u svom odgovoru u potrebi da se zadrže mir i stabilnost u regionu i da se KFOR i snage NATO-a fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti. To je bilo nešto što smo tražili i mislim da će to donijeti mir ljudima ne samo na KiM već i u cijelom regionu”, kaže Vučić.

Dodaje da je sa šefom NATO-a razmotrio različita pitanja važna za cio region, Kosovo i Metohiju, vazdušnom prostoru.

“Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan izjavom Stoltenberga da poštuje neutralnost Srbije i suverenitet Srbije. Nismo bili podsticani, a kamoli primoravani od strane Stoltenberga da postupimo drugačije i smatramo se partnerima”, naveo je Vučić.

Rekao je da će do kraja oktobra i početkom novembra biti obeleležno 15 godina Partnerstva za mir. Predsjednik je tim povodom pozvao Stoltenberga da posjeti Beograd i Srbiju.

“Nadam se da će naći dovoljno vremena i razloga da posjeti Srbiju, mislim da bi to bila sjajna potvrda naših dobrih odnosa i da će to podstaći naše odnose u budućnosti”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić naglašava da je učinio “sve što je u njegovoj moći” da ubijedi Stoltenberga da je Srbija potpuno i stopostotno posvećena procesu dijaloga i da će dati sve od sebe da sa Prištinom postigne kompromisno rješenje.

“Obojica znamo da je to proces i nadamo se da ćemo imati dovoljno snage da taj proces dovršimo na pozitivan način, moramo čuvati mir i stabilnosti koji su uvijek bolja opcija od nasilja, incidenata, nemira”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je uputio zahvalnost šefu NATO-a što je uvijek bio spreman da razmotri sva velika i važna pitanja sa Srbijom, što je uvijek bio otvoren.

“Srbija će ostati i očuvati svoju neutralnost. To ne znači da nećemo povećati nivo naših zajedničkih aktivnosti, potpuno sam siguran da možemo da postignemo više, i da možemo više sarađivati u budućnosti”, naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da se nada da je pogrešno razumio neke glasine, ističući da su ga riječi generalnog sekretara umirile.

Naglasio je da Stoltenberg dobro razumije situaciju u regionu i Srbiji, zna sve naše probleme i kako se sa njima nositi.

Vučić: Zabrinut sam za dijalog, ništa racionalno u pristupu Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zabrinut za budućnost dijaloga Beograda i Prištine jer “nema ničeg racionalnog” u onome što je čuo tokom Samita Brdo-Brioni.

„Bićemo spremni da razgovaramo, da uvijek učestvujemo u dijalogu, ali poslije ovoga što sam danas čuo, a to je agenda cijele prištinske vlade, veoma sam zabrinut“, rekao je Vučić novinarima u Briselu, javlja RTS.

Kako je istakao, može se razgovarati sa nekim ko je na potpuno suprotnoj strani, ako se tu prepozna nešto pragmatično ili racionalno.

„Ja danas ništa slično nisam video“, dodao je predsjednik Srbije.

Vučić je prenio i da su mu neki predstavnici zemalja koje su među prvima priznale Kosovo rekli da ne razumiju i da Priština tako samo Beogradu olakšava posao.

Upitan na čemu je danas Priština insistirala, Vučić je rekao da su prvo govorili o svim državama na Zapadnom Balkanu, na šta je on reagovao, protiveći se tome.

„Drugo pitanje je bilo vizna liberalizacija, rekli smo da nema problema, ali da ne može da piše Kosovo, jer ga ne priznajemo, ili mora da stoji sa zvjezdicom. Oni neće. Oni su insistirali na nečemu što nije pisalo, da se odbija promjena granica, a podrazumijevaju se one granice koje su oni zamislili“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će nastojati gotovo po svaku cijenu da očuva mir i da postoje načini da se normalizuju odnosi sa Prištinom, ali i dodao da nije optimista.

„Ti ljudi žive u 1999. godini, oni misle da je 1999, 2008. ili 2009. godina, hajde da kažem najbolje da je to nešto u sredini po raspoloženju. Da bi ste riješili nešto morate da razgovarate“, rekao je Vučić.

Ostavite komentar: